Jeżeli lubicie tartę na słono to zdecydowanie mogę polecić z boczkiem i szpinakiem z przepisu Michaela Morana- jurora polskiej edycji MasterChef. Quiche z boczkiem i szpinakiem zobaczyłam w porannej telewizji, bodajże w programie Dorady Smaku. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam, ani nie robiłam więc stwierdziłam dlaczego nie? 😉 Tarta wyszła pyszna, zwarta, dobrze doprawiona, pięknie pachnąca boczkiem i szpinakiem- w całym domu był taki piękny zapach jak ją wyciągałam z piekarnika… Zniknęła w oka mgnieniu, a ja muszę szukać nowe przepisy na słone tarty- nie spodziewałam się, że mogą wyjść aż tak dobre (skromnie mówiąc) 😛
Przepis na: Quiche z boczkiem i szpinakiem
Przygotowanie: 60
Pieczenie: 30
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 125 g masła
- 3 łyżki wody
- szczypta soli i pieprzu
Nadzienie:
- 20 dag boczku
- 500 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie mrożony)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30 %
- 150 ml mleka
- szczypta soli, pieprzu
- zioła prowansalskie
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Boczek kroimy w mniejsze kawałki.
Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, pokrojoną paprykę oraz boczek, co chwilkę mieszamy. Smażymy około 10 minut.
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Wylepiamy tortownicę ciastem, nakłuwamy widelcem. Piec 20 minut.
Jajka miksujemy z mlekiem i śmietanką, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Do masy jajecznej dodajemy przysmażone warzywa, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód nakładamy masę szpinakową. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!