
Dzisiaj pierwszy dzień wiosny! Z tej okazji mam iście wiosenne ciacho – Puszyste ciasto z malinami i truskawkami. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i lekkie jak chmurka. Do tego świeże owoce, ja polecam maliny i truskawki, lecz równie dobrze możecie dodać borówki, jagody, brzoskwinie czy nawet jabłka.
Szybkie ciasto z malinami i truskawkami pasuje idealnie do popołudniowej kawusi. Co ważne, to to, że nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych, bo jest niesamowicie proste do przygotowania. Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Owoce podczas pieczenia lekko zapadają się w ciasto. Nie polecam korzystać z mrożonych owoców, ponieważ mogą puścić zbyt dużą ilośc soku i może wyjść lekki zakalec.
Do przepisu użyłam margaryny Kasia, która jest najlepsza do pieczenia ciast, a także gotowania i smażenia. Jest to świetny zamiennik masła i to jedyna margaryna, jaką używam do swoich wypieków.
Przepis na: Puszyste ciasto z malinami i truskawkami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 55 min
Składniki:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 32 g cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g kostki do pieczenia Kasia
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 200 g malin
- 100 g truskawek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Kasię rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Białka miksujemy z cukrem na jasną, sztywną pianę (najlepiej przez minimum 5 minut). Po chwili dodajemy żółtka i nadal miksujemy.
Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz roztopioną, przestudzoną Kasię z mlekiem. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników.
Do foremki o wymiarach 22 x 22 cm wlewamy ciasto.
Równomiernie wbijamy truskawki oraz maliny, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!