Ciasta ucieraneCiasta z owocamiSłodkości

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny! Z tej okazji mam iście wiosenne ciacho – Puszyste ciasto z malinami i truskawkami. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i lekkie jak chmurka. Do tego świeże owoce, ja polecam maliny i truskawki, lecz równie dobrze możecie dodać borówki, jagody, brzoskwinie czy nawet jabłka.

Szybkie ciasto z malinami i truskawkami pasuje idealnie do popołudniowej kawusi. Co ważne, to to, że nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych, bo jest niesamowicie proste do przygotowania. Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Owoce podczas pieczenia lekko zapadają się w ciasto. Nie polecam korzystać z mrożonych owoców, ponieważ mogą puścić zbyt dużą ilośc soku i może wyjść lekki zakalec.

Do przepisu użyłam margaryny Kasia, która jest najlepsza do pieczenia ciast, a także gotowania i smażenia. Jest to świetny zamiennik masła i to jedyna margaryna, jaką używam do swoich wypieków.

Przepis na: Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 55 min

Składniki:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • 200 g malin
  • 100 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przepis na puszyste ciasto
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!

Kasię rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Białka miksujemy z cukrem na jasną, sztywną pianę (najlepiej przez minimum 5 minut). Po chwili dodajemy żółtka i nadal miksujemy.


Przepis na puszyste ciasto z malinami i truskawkami
Krok 2 

Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz roztopioną, przestudzoną Kasię z mlekiem. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników. 

Do foremki o wymiarach 22 x 22 cm wlewamy ciasto. 

Równomiernie wbijamy truskawki oraz maliny, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!


Margaryna kasia

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Puszyste ciasto

Puszyste ciasto

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Jest to jedno z najprostszych ciast do zrobienia! Puszyste ciasto idealnie nadaje się na wiosenny lub letni deser do kawusi 🙂 Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i lekkie jak chmurka. Ja polecam osobiście ciasto z truskawkami i malinami, ale również można zastąpić je innymi owocami. Ważne aby nie były mrożone, ponieważ mogą wypuścić podczas pieczenia za dużo wody i może nam w efekcie wyjść zakalec.

Close