Pomysł na śniadanie
Są smaczne, puszyste i aż rozpływają się w ustach. Pancakes mają swoich zwolenników w każdym wieku. Kochają je dzieci i dorośli, ponieważ są pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Dowiedz się więcej o tych placuszkach, a następnie spróbuj swoich sił, korzystając z mojego przepisu na pankejki.
Skąd się wzięły pankejki?
W Polsce mamy wielu fanów naleśników i placuszków, dlatego zacznę od wytłumaczenia różnicy między nimi. Pankejki są mniejsze, grubsze i bardziej puszyste, niż klasyczne naleśniki. Z wyglądu przypominają bardziej racuszki niż cienkie, klasyczne naleśniki, a jednak to od nich pochodzą. W późnych latach XVIII wieku do podstawowego przepisu zaczęto dodawać środki spulchniające.
Początkowo mieszkańcy USA posiadający europejskie korzenie, zajadali się cieniutkimi, klasycznymi crêpes (naleśnikami). Jednak z czasem kucharze zaczęli eksperymentować z ciastem. By uzyskać puszysty, miękki placek, zaczęli dodawać drożdże, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Sprawiło to, że śniadaniowe pancakes były bardziej sycące, pulchne. W ten sposób powstał nowy, puszysty rodzaj placka. Dziś kultura pancakes rozrosła się tak bardzo, że możesz nawet kupić specjalną patelnię z okrągłymi wgłębieniami, by Twoje placuszki miały idealny kształt.
Pancakes to dobry pomysł na śniadanie
Na moim blogu znajdziesz sporo pysznych propozycji śniadaniowych, którym naprawdę ciężko odmówić dokładki. W mojej zakładce śniadania wyszukasz świetne pomysły na kanapki placuszki, owsianki czy omlety. Ostatnio bardzo często przygotowuję sobie owsianki na mleku jak np. czekoladowa owsianka w wersji bounty. Świetne są także mini placuszki oraz placki jogurtowe z truskawkami. Najbardziej popularnymi placuszkami na moim blogu są placuszki bananowe, które warto przygotować na bazie dojrzałych bananów. Z ulubioną konfiturą smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że na moim blogu znajdziesz dla siebie przepisy na proste i szybkie śniadania. Pozwól, że przedstawię Ci jeden z moich ulubionych, na pankejki.
Jeśli tak samo, jak ja i moja rodzina lubisz pancakes – przepis, który przygotowałam, na pewno przypadnie Ci do gustu. Te puszyste placuszki składają się tylko z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Myślę, że większość zwykle będziesz mieć w swojej kuchni. Takie słodkie śniadanie możesz zjeść z ulubionymi dodatkami i sprawić sobie i swoim bliskim poranną przyjemność. Ja lubię serwować je jako wykwintne śniadanie w niedzielę.
Przepis na pankejki
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne posiłki, jesteś w idealnym miejscu. Jak zrobić idealne pancakes? To naprawdę bardzo proste! Domowe, puszyste pankejki powinno się smażyć na bardzo małym ogniu, aby ciasto miało czas na podrośnięcie. Jeśli je usmażysz na dużym ogniu, to szybko się z zewnątrz przypalą, a w środku mogą być surowe. Ten przepis na pankejki jest bardzo łatwy i z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli lubisz placuszki z dodatkiem jabłek, to polecam Ci także wypróbować jabłka w cieście lub proste do przygotowania puszyste placki z jabłkami.
Mój przepis na placuszki jest szybki do przygotowania. Wystarczy 10 minut i śniadanie można podawać do stołu. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Przygotuj jajko, mleko, mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier. Następnie, by zrobić idealny pancake, otwórz mój przepis i do dzieła.
Z czym jeść pancakes na mleku
Prawda jest taka, że możesz łączyć swoje placuszki, z czym tylko chcesz. Przyjęło się, że najlepiej smakują na słodko i jest to najczęściej spotykany sposób podania. Zobacz, z jakimi dodatkami pancakes na mleku komponują się idealnie:
- miód,
- syrop klonowy,
- dżem,
- masło orzechowe,
- owoce – borówki, truskawki, maliny, gruszki, banany i inne,
- twaróg półsłodki, waniliowy lub po prostu Twój ulubiony,
- polewa czekoladowa, toffi, truskawkowa,
- cukier puder,
- serek homogenizowany lub ulubiony jogurt.
Podpowiem też, że ciasto możesz urozmaicić na wiele sposobów! Jeśli jesteś fanem cynamonu – dodaj odrobinę podczas mieszania składników. Kakao lub aromat waniliowy również nadadzą Twoim placuszkom ciekawego smaku. Ponadto, jeśli przygotowujesz pancakes na mleku według mojego przepisu, możesz wymienić je na smakowe – waniliowe czy migdałowe.
Niezależnie od tego, z czym podasz pancakes ani jak urozmaicisz swoją wersję – to idealna propozycja dla dzieci oraz dorosłych. Śniadanie, kolacja, podwieczorek a może słodki deser? Zdecyduj, w jaki sposób podasz swoje pankejki. Jestem bardzo ciekawa, jak Ci posmakują – daj znać w komentarzu! Pankejki amerykańskie mogą się stać hitem śniadaniowym w Twoim domu.
Komentarze
Super przepis 🙂
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Z tego przepisu korzystam już kolejny raz i zawsze mi wychodzą:-)
Super cieszę się 🙂
Witam czy tu się zmieniła proporcja maki? Wydaje mi się że wcześniej było 180gram
Pomimo wykonania wszystkiego zgodnie z przepisem, ciasto (nawet po odstaniu) wyszło bardzo rzadkie tak, że praktycznie rozlewało się na patelni. Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna, ale na pewno z tego przepisu już więcej nie skorzystam, szczególnie na podobnie przedstawiony problem pani poniżej, autorka przepisu odpowiedziała tylko że innym wychodzi (:
Wyszły idealne z tą proporcja mąki
Niestety nie wiem jaka mogła być przyczyna, że wyszło Pani ciasto rzadkie. Poniżej inna Pani napisała, że proporcje mleka są złe, więc odpisałam jedynie, że gdyby były złe to kilkaset innych osób też by to w komentarzach napisało, a jednak tych komentarzy, że komuś nie wyszło jest naprawdę bardzo mało.
Czasem to kwestia użytej mąki (każda ma inną wchłanialność wody), czasem proszku do pieczenia (jak już długo jest otwarty to słabiej działa) itp…
Zrobiłam wszystko według przepisu a mi nie wyrosły. Ciasto było zbyt rzadkie. Wydaje mi się że to 220ml mleka to przegięcie…
Proszę spojrzeć na kilkaset komentarzy poniżej… 🙂 Proporcje są właściwe.
Polecam bardzo dobre
Cieszę się, że posmakowały! 🙂
Polecam do ciasta dodać zamiast 220ml mleka dodać 120 ml mleka i 100ml maślanki
cześć zrobiłem ale dodałem jeszcze białka z KFD i jest pyszne ;>
Super 🙂 A jaki smak białka? Ja kiedyś dodałam o smaku bodajże białej czekolady… 🙂
Robiłam je 3 raz jak zwykle wyszły super. Co tu dużo mówić ? Po prostu wychodzą mi wspaniale!
Ile mniej więcej powinno się smażyć je na patelni?
Niestety nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zależy to od mocy palnika na jakiej smażymy 🙂 Po prostu co jakiś czas sprawdzamy czy są już rumiane. Jeżeli są to obracamy. Po pierwszej partii będziesz już zapewne wiedział mniej więcej jaki będzie czas u Ciebie 🙂
Robię pancakes z tego przepisu 2 raz i mogę go serdecznie polecić. PS przy smażeniu zjadłam 4😅
Bardzo się cieszę, że posmakowały! ❤️
Ja robie na śniadanie mam 12 lat i wyszły mi mega dobrze już 2 raz robie z tego przepisu polecam 5 gwiazdek
Ekstra! Gratuluję i cieszę się, że posmakowały 🙂
Ja też robię 2 raz i mam 11 lat
Brawo! 🙂
Witam
Zrobiłam , wyszły bardzo dobre 😋 i puszyste, choć myślałam że mi się nie uda. Nawet synek niejadek zjadł co mnie bardzo cieszy. Napewno wrócę tu po inne przepisy na proste śniadania. Wszystko prosto wyjaśnione krok po krok, ze zdjęciami , super😄.
Witam, bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że przepis się udał i że synkowi posmakowały! ❤️
Witam
Jeszcze nie robiłam, mam zamiar zrobić jutro. Czytałam komentarze i wszyscy piszą żeby zmniejszyć ogień na patelni , a jak ma się płytę indukcyjną to na ile nastawić żeby wyrosły puszyste? Może ktoś również ma i udzieli porady. Jak zrobię to napiszę czy się udały 😄
Witam, najlepiej sobie samemu przetestować partiami, bo każda płyta ma inne programy itp. Ważne żeby była dobrze nagrzana i smażymy na małym ogniu 🙂
Pankejki były bardzo dobre dziękuje za przepis a i także polecam dodawać olej zamiast masła u mnie wyszły dzięki temu bardziej puszyste (:
Cieszę się, że posmakowały i dziękuję za podzielenie się doświadczeniem 🙂 Ja jednak nie zauważyłam, aby zamiana masła na oleju jakkolwiek wpłynęła na puszystość. Może za drugim razem były inaczej smażone? 🙂
mam 9 lat . i robiłam te pankejki i wyszły mięciutkie i pyszne. zostawiłam resztę ciasta na jutro do szkoły . Nie dodałam cukru tylko erytrol
Wow ! Z wiekiem przebiłaś nawet mnie! Gratuluję , pomagał Ci ktoś ze smażeniem?
Ekstra! ♥️ Brawo, że w tym wieku już potrafisz je wykonać!
Dzień dobry!!!
Bardzo dziękuję za przepis pankejki wyszły idealne szybkie , łatwe i smaczne 😋
Bardzo łatwe w zrobieniu ja jako dziesięciolatka nie miałam większych problemów . Ja osobiście bardzo polecam przygotowywać pankejki z cukrem pudrem , bitą śmietaną i borówkami jednak to kwestia gustu. Bardzo serdecznie polecam i jeszcze raz dziękuję za tak dobry przepis !!!!!! 🥞🥰🙂
Super! ♥️ Bardzo się cieszę, że posmakowały i gratuluję, że w tym wieku już potrafisz już je zrobić! 🙂
Mam problem bo jak wszystkie składniki dodałam to zaczęła miksować
Ja jutro robię na śniadanie
Dobrze 🙂
Czy zamiast zwykłego mleka mogę użyć mleka owsianego?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak 🙂
Pyszne wszyscy proszą mnie o przepis na to cudo👌👌👌❤️❤️❤️
Bardzo miło mi to czytać 😍
Bardzo łatwe i pulchniutkie 🙂
Ekstra 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
Dobre bardzo dobre zasilają przed grą w fortnite
Super! 🙂
Dzień Dobry chciałam powiedzieć że pancake były przepyszne ja jako dziesięciolatka nie miałam problemu ich zrobić ! Pyszny , prosty i szybki przepis bardzo polecam 💖💕🥞🧇
Brawo! 🙂 Jestem dumna!!!
Pszepyszne!
Smacznego 🙂
Dobre ale nie wyszły puszyste😔
Następnym razem polecam spróbować zmniejszyć delikatnie ogień 🙂
Dzień dobry!
Zrobiłam dzisiaj pancake z tego przepisu ale użyłam mąki owsianej bo pszenica bardzo mi nie służy i wyszły bardzo bardzo cienkie, nie chciały rosnąć. Czy to przez mąke czy musi być pszeniczna? Jeśli nie, jaka mąka się najbardziej sprawdzi żeby wciąż rosły?
Ale mąka owsiana jest typową mąką bezglutenową, więc logiczne, że będzie inaczej “działać” niż klasyczna pszeniczna 🙂
Osobiście nie robiłam nigdy pankejków w wersji bezglutenowej, więc ciężko mi tu coś poradzić.
bardzo pyszne! sycące i smaczne, jak dla mnie bardzo szybko się je robi. Bardzo polecam! 5 gwiazdek!
Cieszę się, że posmakowały! 🙂
były przepyszne i syte i mama się bardzo ucieszyła
Cieszę się, że posmakowały ❤️
Pysznie wyglonda robię
super 🙂
Co mam zrobić jeśli mi nie chce się robic śmietana ?
To zrób od nowa
Robić śmietana…?? 🙂
Myślę że chodzi mu o konsystęcje śmietany którą mieliśmy uzyskać po odczekaniu 3-5 minut
super przepis, pankejki wyszły przepyszne i pulchniutkie:)
Cieszę się 🙂
Pankejki pyszne, pulchne, nie za słodkie. Idealne. Wypróbowałam wiele przepisów ale ten jest w sam raz. Tak smakowało dzieciom, że chcą jutro znów 😃
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Dziękuję za tak miły komentarz!
Ugotowałam i wyszłyście jedli ciasto e sierodku jest puszyste
Tak szczerze to nie do końca wiem po tym komentarzu czy posmakowały, czy nie 😅
Cały czas próbuje nowych przepisów na pancake ale chyba ten jest najlepszy i chyba przy nim zostanę pancake zawsze idealnie wychodzą!
Mam pytanie bo jak widzę z różnych komentarzy to wam wszystkim wychodzę takie puszyste a moje są puszyste ale jak je gotuje TK wyglądają na suche. Czy ktoś wie co mam zrobić?
Bo masz je smażyć a nie gotować, polecam na maśle klarowanym
Bo się nie gotuje .
Ja polecam dodać trochę cukru wanilinowego bardzo fajny przepis naprawde
Ja gdy robiłam je 1 raz dodałam cukru wanilinowego i mogę się z tobą zgodzić!
Przez przypadek dałam jedną gwiazdkę…
Ale to nic smaku żadna icena nie zmieni są naprawdę przepyszne!!
Nic się nie dzieje 🙂
Są mega pyszne i bardzo polecam ten przepis. bardzo uwielbiam gotować
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszne, robiłam pierwszy raz. Idealne wręcz. Robiłam z mrożonymi malinami, tak jak ktoś tu wczesniej polecił. Moja mała podpowiedź: 30 g oleju to ok 2,5 łyżki. 180 g mąki to szklanka i trzy łyżki. I ogień faktycznie mały, by zdarzyły wyrosnąć. Pozdrawiam a przepis przepisuje to mojego kajeciku 😁
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Mega dobre. mam 11 lat średnio umiem gotować, ale ten przepis jest fantastyczny.
Oooo to bardzo się cieszę, że w tak młodym wieku już sam testujesz różne przepisy i skusiłeś się na mój 🙂 Super, że placki smakowały. Dziękuję także za miły komentarz!
Niestety naleśniki wyszly za geste pomimo skrupulatnego odmierzania skladnikow. ciasto nie wyroslo i nie chcialo zupelnie się wysmazyc. Podeszwa. Mysle ze proporcje do dopracowania.
A jakiej mąki Pani użyła?
Pancakes według Pani przepisu wyszły fantastycznie, jedyne co mnie zastanawia, to ilość kcal z tych proporcji. Ma Pani taką wiedzę, aby mnie oświecić? :))
Cieszę się, że posmakowały! 🙂 Kaloryczność całości to ok. 1150 kcal, a mi wyszło 14 sztuk z przepisu, więc jeden pancakes ma ok. 82 kcal 🙂
A gdy wyszło mi aż 18 pancakesów?
Wyszły super. Polecam.
Ciasto jest bardzo dobre wymiata.♥️♥️♥️♥️
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Placuszki NIE rosną, ciasto jest bardzo wodniste. Nie polecam
W takim razie niestety coś zostało źle przygotowane. Polecam przeanalizować przepis jeszcze raz, może uda się znaleźć błąd. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, więc może coś zostało dodane 2 razy lub w niewłaściwej proporcji?
super właśnie daje na patelnie
ale pycha
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxddddddddddddddddddddddddddddddddddddddŻyczę w takim razie smacznego 🙂
Mam pytanie czy można użyć mleka roślinnego zamiast zwykłego?
Można spróbować 🙂
Najlepszy przepis ♡
Dzięki! ❤️
Są przepyszne zawsze wychodzą
Dzięki 🙂
polecam jeszcze dodać do ciasta jagody mrożone albo maliny wychądzą tak przepyszne jak te normalne
Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem 🙂
Najlepszy przepis wychodzą za każdym razem polecam👍❤
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️