Przepis na pankejki

4.6/5 (3107 ocen)
Pankejki, to puszyste i delikatne placki, które są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Ich smak sprawia, że są ulubionym daniem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza gdy są podawane z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy czy świeże owoce.

Ilość porcji

14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Przepis na pankejki

To mój sprawdzony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne. Jak dla mnie to idealny pomysł na śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Najczęściej takie placuszki serwuję na weekendzie jako wypasiona propozycja śniadaniowa. Muszę przyznać, że ciężko im się oprzeć, bo te pankejki rozpływają się w ustach.

Pancakes

Jeśli jesteś fanem placuszków to ten przepis na pankejki z pewnością Ci się spodoba! Są bardzo sycące i smaczne. Można je podawać z wieloma dodatkami, lecz ja najbardziej lubię pancakes z serkiem homogenizowanym waniliowym i świeżymi owocami jak maliny czy borówki. Równie dobrze można serwować te placuszki z ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym.

Pomysł na śniadanie

Na moim blogu znajdziesz wiele inspiracji na śniadanie. Najbardziej popularne są puszyste pancakes z nutellą w środku oraz bananowe placuszki śniadaniowe. Oba przepisy sama wykonuję bardzo często na śniadanie, bo są skromnie mówiąc wymiatają! Ciekawą propozycją są także tosty francuskie oraz omlet cesarski.

Przepis na: Przepis na pankejki

Składniki:

  • 1 jajko
  • szklanka mleka – ok. 220 ml
  • 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju – 30 g
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru – ok. 30 g
Wyślij emailem

Przepis na pankejki - przepis krok po kroku


Krok 1

placuszki

Do miski wbijamy jajko (1 duża sztuka), a także dodajemy mleko (niepełna szklanka, 220 ml) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (200 g, np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).


Krok 2

prosty przepis na pankejki

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (lub zmiksuj tylko do połączenia się składników) i odstaw masę na 3-5 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.  


Krok 3

placuszki puszyste

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja proponuję serek homogenizowany waniliowy i świeże owoce jak borówki i maliny. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź moją zakładkę ŚNIADANIA (klik>>).


Przepis na pankejki

pankejki

pankejki przepis

jak się robi pankejki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 3107

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
347 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
2 dni temu

Super przepis 🙂

Emilia
Emilia
5 dni temu

Z tego przepisu korzystam już kolejny raz i zawsze mi wychodzą:-)

Karolina
Karolina
5 dni temu

Witam czy tu się zmieniła proporcja maki? Wydaje mi się że wcześniej było 180gram

Maja
Maja
5 dni temu

Pomimo wykonania wszystkiego zgodnie z przepisem, ciasto (nawet po odstaniu) wyszło bardzo rzadkie tak, że praktycznie rozlewało się na patelni. Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna, ale na pewno z tego przepisu już więcej nie skorzystam, szczególnie na podobnie przedstawiony problem pani poniżej, autorka przepisu odpowiedziała tylko że innym wychodzi (:

Karolina
Karolina
5 dni temu
W odpowiedzi do  Maja

Wyszły idealne z tą proporcja mąki

1000004270-1743089096.3881-scaled
Patrycja
Patrycja
14 dni temu

Zrobiłam wszystko według przepisu a mi nie wyrosły. Ciasto było zbyt rzadkie. Wydaje mi się że to 220ml mleka to przegięcie…

Shiny Star
Shiny Star
25 dni temu

Polecam bardzo dobre

Haniaa
Haniaa
1 miesiąc temu

Polecam do ciasta dodać zamiast 220ml mleka dodać 120 ml mleka i 100ml maślanki

Franciszek
Franciszek
1 miesiąc temu

cześć zrobiłem ale dodałem jeszcze białka z KFD i jest pyszne ;>

Nika
Nika
1 miesiąc temu

Robiłam je 3 raz jak zwykle wyszły super. Co tu dużo mówić ? Po prostu wychodzą mi wspaniale!

1000004959
Piotr
Piotr
1 miesiąc temu

Ile mniej więcej powinno się smażyć je na patelni?

Nika
Nika
1 miesiąc temu

Robię pancakes z tego przepisu 2 raz i mogę go serdecznie polecić. PS przy smażeniu zjadłam 4😅

1000004944
Julia
Julia
1 miesiąc temu

Ja robie na śniadanie mam 12 lat i wyszły mi mega dobrze już 2 raz robie z tego przepisu polecam 5 gwiazdek

Nika
Nika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Julia

Ja też robię 2 raz i mam 11 lat

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Witam
Zrobiłam , wyszły bardzo dobre 😋 i puszyste, choć myślałam że mi się nie uda. Nawet synek niejadek zjadł co mnie bardzo cieszy. Napewno wrócę tu po inne przepisy na proste śniadania. Wszystko prosto wyjaśnione krok po krok, ze zdjęciami , super😄.

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Witam
Jeszcze nie robiłam, mam zamiar zrobić jutro. Czytałam komentarze i wszyscy piszą żeby zmniejszyć ogień na patelni , a jak ma się płytę indukcyjną to na ile nastawić żeby wyrosły puszyste? Może ktoś również ma i udzieli porady. Jak zrobię to napiszę czy się udały 😄

Hania
Hania
1 miesiąc temu

Pankejki były bardzo dobre dziękuje za przepis a i także polecam dodawać olej zamiast masła u mnie wyszły dzięki temu bardziej puszyste (:

jana
jana
1 miesiąc temu

mam 9 lat . i robiłam te pankejki i wyszły mięciutkie i pyszne. zostawiłam resztę ciasta na jutro do szkoły . Nie dodałam cukru tylko erytrol

Nika
Nika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  jana

Wow ! Z wiekiem przebiłaś nawet mnie! Gratuluję , pomagał Ci ktoś ze smażeniem?

Emilka
Emilka
2 miesięcy temu

Dzień dobry!!!
Bardzo dziękuję za przepis pankejki wyszły idealne szybkie , łatwe i smaczne 😋
Bardzo łatwe w zrobieniu ja jako dziesięciolatka nie miałam większych problemów . Ja osobiście bardzo polecam przygotowywać pankejki z cukrem pudrem , bitą śmietaną i borówkami jednak to kwestia gustu. Bardzo serdecznie polecam i jeszcze raz dziękuję za tak dobry przepis !!!!!! 🥞🥰🙂

IMG_1612
Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Mam problem bo jak wszystkie składniki dodałam to zaczęła miksować

Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Ja jutro robię na śniadanie

Gosia
Gosia
2 miesięcy temu

Czy zamiast zwykłego mleka mogę użyć mleka owsianego?

Alicja
Alicja
2 miesięcy temu

Pyszne wszyscy proszą mnie o przepis na to cudo👌👌👌❤️❤️❤️

Ola
Ola
2 miesięcy temu

Bardzo łatwe i pulchniutkie 🙂

IMG_2788
CalicoRanger
CalicoRanger
2 miesięcy temu

Dobre bardzo dobre zasilają przed grą w fortnite

Emilka
Emilka
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dzień Dobry chciałam powiedzieć że pancake były przepyszne ja jako dziesięciolatka nie miałam problemu ich zrobić ! Pyszny , prosty i szybki przepis bardzo polecam 💖💕🥞🧇

IMG_1610
Itzz ktoś
Itzz ktoś
2 miesięcy temu

Pszepyszne!

1000003944
Kaja
Kaja
2 miesięcy temu

Dobre ale nie wyszły puszyste😔

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Dzień dobry!
Zrobiłam dzisiaj pancake z tego przepisu ale użyłam mąki owsianej bo pszenica bardzo mi nie służy i wyszły bardzo bardzo cienkie, nie chciały rosnąć. Czy to przez mąke czy musi być pszeniczna? Jeśli nie, jaka mąka się najbardziej sprawdzi żeby wciąż rosły?

hancia
hancia
3 miesięcy temu

bardzo pyszne! sycące i smaczne, jak dla mnie bardzo szybko się je robi. Bardzo polecam! 5 gwiazdek!

marika
marika
3 miesięcy temu

były przepyszne i syte i mama się bardzo ucieszyła

Kszyś
Kszyś
3 miesięcy temu

Pysznie wyglonda robię

Jacek
Jacek
4 miesięcy temu

Co mam zrobić jeśli mi nie chce się robic śmietana ?

Maria
Maria
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Jacek

To zrób od nowa

Nika
Nika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Myślę że chodzi mu o konsystęcje śmietany którą mieliśmy uzyskać po odczekaniu 3-5 minut

Maja
Maja
4 miesięcy temu

super przepis, pankejki wyszły przepyszne i pulchniutkie:)

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Pankejki pyszne, pulchne, nie za słodkie. Idealne. Wypróbowałam wiele przepisów ale ten jest w sam raz. Tak smakowało dzieciom, że chcą jutro znów 😃

Zuzanna
Zuzanna
5 miesięcy temu

Ugotowałam i wyszłyście jedli ciasto e sierodku jest puszyste

Gabrysia
Gabrysia
5 miesięcy temu

Cały czas próbuje nowych przepisów na pancake ale chyba ten jest najlepszy i chyba przy nim zostanę pancake zawsze idealnie wychodzą!

Gabrysia
Gabrysia
5 miesięcy temu

Mam pytanie bo jak widzę z różnych komentarzy to wam wszystkim wychodzę takie puszyste a moje są puszyste ale jak je gotuje TK wyglądają na suche. Czy ktoś wie co mam zrobić?

Nika
Nika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Gabrysia

Bo masz je smażyć a nie gotować, polecam na maśle klarowanym

Nina
Nina
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Gabrysia

Bo się nie gotuje .

Gabrysia
Gabrysia
5 miesięcy temu

Ja polecam dodać trochę cukru wanilinowego bardzo fajny przepis naprawde

Nika
Nika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Gabrysia

Ja gdy robiłam je 1 raz dodałam cukru wanilinowego i mogę się z tobą zgodzić!

Gabrysia
Gabrysia
5 miesięcy temu

Przez przypadek dałam jedną gwiazdkę…
Ale to nic smaku żadna icena nie zmieni są naprawdę przepyszne!!

Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Są mega pyszne i bardzo polecam ten przepis. bardzo uwielbiam gotować

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Pyszne, robiłam pierwszy raz. Idealne wręcz. Robiłam z mrożonymi malinami, tak jak ktoś tu wczesniej polecił. Moja mała podpowiedź: 30 g oleju to ok 2,5 łyżki. 180 g mąki to szklanka i trzy łyżki. I ogień faktycznie mały, by zdarzyły wyrosnąć. Pozdrawiam a przepis przepisuje to mojego kajeciku 😁

Oskar
Oskar
6 miesięcy temu

Mega dobre. mam 11 lat średnio umiem gotować, ale ten przepis jest fantastyczny.

Katarzyna
Katarzyna
6 miesięcy temu

Niestety naleśniki wyszly za geste pomimo skrupulatnego odmierzania skladnikow. ciasto nie wyroslo i nie chcialo zupelnie się wysmazyc. Podeszwa. Mysle ze proporcje do dopracowania.

Kamil
Kamil
6 miesięcy temu

Pancakes według Pani przepisu wyszły fantastycznie, jedyne co mnie zastanawia, to ilość kcal z tych proporcji. Ma Pani taką wiedzę, aby mnie oświecić? :))

Nika
Nika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A gdy wyszło mi aż 18 pancakesów?

Ka Tu
Ka Tu
7 miesięcy temu

Wyszły super. Polecam.

Kuba
Kuba
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ka Tu

Ciasto jest bardzo dobre wymiata.♥️♥️♥️♥️

Matylda
Matylda
7 miesięcy temu

Placuszki NIE rosną, ciasto jest bardzo wodniste. Nie polecam

Aurelien
Aurelien
7 miesięcy temu

super właśnie daje na patelnie
ale pychaxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxdddddddddddddddddddddddddddddddddddddd



Liliana
Liliana
7 miesięcy temu

Mam pytanie czy można użyć mleka roślinnego zamiast zwykłego?

Agatka
Agatka
7 miesięcy temu

Najlepszy przepis ♡

Hania😀
Hania😀
7 miesięcy temu

Są przepyszne zawsze wychodzą

emilia
emilia
7 miesięcy temu

polecam jeszcze dodać do ciasta jagody mrożone albo maliny wychądzą tak przepyszne jak te normalne

Martyna
Martyna
7 miesięcy temu

Najlepszy przepis wychodzą za każdym razem polecam👍❤

Pomysł na śniadanie

Są smaczne, puszyste i aż rozpływają się w ustach. Pancakes mają swoich zwolenników w każdym wieku. Kochają je dzieci i dorośli, ponieważ są pyszne, słodkie i proste w przygotowaniu. Dowiedz się więcej o tych placuszkach, a następnie spróbuj swoich sił, korzystając z mojego przepisu na pankejki.

Skąd się wzięły pankejki?

W Polsce mamy wielu fanów naleśników i placuszków, dlatego zacznę od wytłumaczenia różnicy między nimi. Pankejki są mniejsze, grubsze i bardziej puszyste, niż klasyczne naleśniki. Z wyglądu przypominają bardziej racuszki niż cienkie, klasyczne naleśniki, a jednak to od nich pochodzą. W późnych latach XVIII wieku do podstawowego przepisu zaczęto dodawać środki spulchniające.

Początkowo mieszkańcy USA posiadający europejskie korzenie, zajadali się cieniutkimi, klasycznymi crêpes (naleśnikami). Jednak z czasem kucharze zaczęli eksperymentować z ciastem. By uzyskać puszysty, miękki placek, zaczęli dodawać drożdże, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Sprawiło to, że śniadaniowe pancakes były bardziej sycące, pulchne. W ten sposób powstał nowy, puszysty rodzaj placka. Dziś kultura pancakes rozrosła się tak bardzo, że możesz nawet kupić specjalną patelnię z okrągłymi wgłębieniami, by Twoje placuszki miały idealny kształt.

Pancakes to dobry pomysł na śniadanie

Na moim blogu znajdziesz sporo pysznych propozycji śniadaniowych, którym naprawdę ciężko odmówić dokładki. W mojej zakładce śniadania wyszukasz świetne pomysły na kanapki placuszki, owsianki czy omlety. Ostatnio bardzo często przygotowuję sobie owsianki na mleku jak np. czekoladowa owsianka w wersji bounty. Świetne są także mini placuszki oraz placki jogurtowe z truskawkami. Najbardziej popularnymi placuszkami na moim blogu są placuszki bananowe, które warto przygotować na bazie dojrzałych bananów. Z ulubioną konfiturą smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że na moim blogu znajdziesz dla siebie przepisy na proste i szybkie śniadania. Pozwól, że przedstawię Ci jeden z moich ulubionych, na pankejki.

Jeśli tak samo, jak ja i moja rodzina lubisz pancakes – przepis, który przygotowałam, na pewno przypadnie Ci do gustu. Te puszyste placuszki składają się tylko z kilku tanich i ogólnodostępnych składników. Myślę, że większość zwykle będziesz mieć w swojej kuchni. Takie słodkie śniadanie możesz zjeść z ulubionymi dodatkami i sprawić sobie i swoim bliskim poranną przyjemność. Ja lubię serwować je jako wykwintne śniadanie w niedzielę.

Przepis na pankejki

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne posiłki, jesteś w idealnym miejscu. Jak zrobić idealne pancakes? To naprawdę bardzo proste! Domowe, puszyste pankejki powinno się smażyć na bardzo małym ogniu, aby ciasto miało czas na podrośnięcie. Jeśli je usmażysz na dużym ogniu, to szybko się z zewnątrz przypalą, a w środku mogą być surowe. Ten przepis na pankejki jest bardzo łatwy i z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli lubisz placuszki z dodatkiem jabłek, to polecam Ci także wypróbować jabłka w cieście lub proste do przygotowania puszyste placki z jabłkami.

Mój przepis na placuszki jest szybki do przygotowania. Wystarczy 10 minut i śniadanie można podawać do stołu. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Przygotuj jajko, mleko, mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier. Następnie, by zrobić idealny pancake, otwórz mój przepis i do dzieła.

Z czym jeść pancakes na mleku

Prawda jest taka, że możesz łączyć swoje placuszki, z czym tylko chcesz. Przyjęło się, że najlepiej smakują na słodko i jest to najczęściej spotykany sposób podania. Zobacz, z jakimi dodatkami pancakes na mleku komponują się idealnie:

  • miód,
  • syrop klonowy,
  • dżem,
  • masło orzechowe,
  • owoce – borówki, truskawki, maliny, gruszki, banany i inne,
  • twaróg półsłodki, waniliowy lub po prostu Twój ulubiony,
  • polewa czekoladowa, toffi, truskawkowa,
  • cukier puder,
  • serek homogenizowany lub ulubiony jogurt.

Podpowiem też, że ciasto możesz urozmaicić na wiele sposobów! Jeśli jesteś fanem cynamonu – dodaj odrobinę podczas mieszania składników. Kakao lub aromat waniliowy również nadadzą Twoim placuszkom ciekawego smaku. Ponadto, jeśli przygotowujesz pancakes na mleku według mojego przepisu, możesz wymienić je na smakowe – waniliowe czy migdałowe.

Niezależnie od tego, z czym podasz pancakes ani jak urozmaicisz swoją wersję – to idealna propozycja dla dzieci oraz dorosłych. Śniadanie, kolacja, podwieczorek a może słodki deser? Zdecyduj, w jaki sposób podasz swoje pankejki. Jestem bardzo ciekawa, jak Ci posmakują – daj znać w komentarzu! Pankejki amerykańskie mogą się stać hitem śniadaniowym w Twoim domu.