Dania mięsneMakaronyObiadyZapiekanki

Przepis na domową lasagne

Jestem pewna, że przepis na domową lasagne podbije Wasze serca! Wiecie jak mocno kocham kuchnię włoską i mogłabym ją jeść wręcz codziennie. Pięknie pachnąca, warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami przekładana makaronem do lasagne, żółtym serem i sosem beszamelowym.

Domowa lasagne to klasyk kuchni włoskiej, która ma swoich wielbicieli na całym świecie. Odkąd zjadłam prawdziwą, włoską lasagne w Rzymie to staram się przygotowywać ją od czasu do czasu we własnej kuchni. Tym razem przygotowałam przepis na domową, polską lasagne. Na bank Wam posmakuje!

Przepis na: domową lasagne

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

Sos bolognese:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 małe marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
  • opcjonalnie 2-3 łyżki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i czarny pieprz

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • odrobina soli i pierzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 1 większe opakowanie makaronów lasagne
  • 150 g starej mozzarelli

przygotowanie domowej lasagne
Krok 1 

W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę pieczarki, seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Po 5 minutach dodajemy mielone mięsko, posypujemy przyprawą do mięsa mielonego, smażymy co chwilkę mieszając. Po chwili wlewamy koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową.


farsz na domową lasagne
Krok 2 

Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodajemy kukurydzę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.


farsz na domową lasagne
Krok 3 

Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.

Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/4 sosu.


Domowa lasagne
Krok 4 

Posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.


Domowa lasagne
Krok 5

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając trzepaczką aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sosem beszamelowym polewamy wierzch lasagne. Posypujemy odrobiną startego sera.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.


Przepis na domową lasagne

Przepis na domową lasagne

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Domowa lasagne

Wiadomo, że nic nie jest w stanie przebić lasagne w małej, urokliwej knajpce w Rzymie. Ten niepowtarzalny klimat ciężko opisać słowami, a każdy kto raz odwiedził Wieczne Miasto zawsze będzie chciał tam wrócić 🙂 Aby przypomnieć sobie te wspaniałe chwile, przygotowałam przepis na domową lasagne w stylu Polskim

Close