
Proste muffinki z jagodami i białą czekoladą to jeden z moich ulubionych przepisów na słodkie małe co nieco. Ich naprawdę nie da się zepsuć! Wszystkie składniki mieszasz tylko w misce za pomocą łyżki (nie musisz nawet korzystać z miksera!) i gotowe.
Moje domowe muffinki są bardzo szybkie do przygotowania, można je zrobić w niecałe 5 minut. Później wkładasz do piekarnika i gotowe. Ten przepis spodoba się nawet największemu amatorowi kulinarnemu, a co więcej jak raz je przygotujesz to potem co chwilkę do nich wracać.
Te proste muffiny przygotowałam z jagodą leśną z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników. Tak przy okazji spróbujcie sobie połączenia naleśników z twarogiem i właśnie jagodami… Połączenie idealne!
Przepis na: Proste muffinki z jagodami i białą czekoladą
Przygotowanie: 5 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 32 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 150 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska lub świeżych jagód
- 50 g białej czekolady
Jak zrobić proste muffinki z jagodami i białą czekoladą?
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do odmierzenia składników używamy jednej, standardowej szklanki.
W misce mieszamy za pomocą łyżki wszystkie mokre składniki, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy dalej za pomocą łyżki aż powstanie jednolite ciasto.
Przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek po 1 łyżce ciasta, nakładamy jagody, połowę pokrojonej w kosteczkę czekolady, lekko mieszamy łyżeczką i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Na wierzch ciasta posypujemy resztę czekolady. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!
Jakiej wielkości (średnicy i wysokości ) są papilotki, w których pieczesz? Zamierzam kupić blachę do muffinek pod Twój przepis.
Szkoda. Chciałam wykorzystać przepis,ale upiec jedno duże ciasto 🙁
Dziękuję za odpowiedź.
A czy można zrobić w tortownicy?i jak długo wtedy piec?
Raczej nie… To przepis na muffinki, a nie ciasto pieczone w tortownicy 🙂
Czy jagody można zastąpić truskawkami czy raczej nie koniecznie? 😉
Tak jak najbardziej 🙂 Pozdrawiam!