Jak tam Wasze przygotowania do świąt wielkanocnych? 🙂 Macie już wyszukane przepisy na ciasta i potrawy? Jeżeli nie to nic nie szkodzi, nadrobimy to! Kupiłam ostatnio w Lidlu takie fajne silikonowe foremki do pieczenia wielkanocnych mini babek. Oczywiście nie wytrzymałam długo i musiałam koniecznie je wypróbować. Zrobiłam mocno pomarańczowe babeczki wielkanocne z wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz startą jej skórką. Jakby było za mało pomarańczowo to przemyciłam ją jeszcze do lukru 🙂 Wyszły mięciutkie, aromatyczne… No po prostu pycha!
Przepis na: Pomarańczowe babeczki wielkanocne
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 g mąki
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Jajka wbijamy do wyższej miski, dodajemy cukier, miksujemy. Wlewamy roztopione masło, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz ścieramy z niej skórkę. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Miksujemy do uzyskania jasnej, gęstej masy.
Silikonową foremkę do pieczenia babeczek smarujemy lekko masłem, aby ułatwić ich późniejsze wyciąganie. Nalewamy równomiernie do foremki. Piec przez 20-22 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można przygotować pomarańczowy lukier: cukier puder oraz sok z pomarańczy mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Smacznego!