Szybkie placuszki bez użycia miksera? Polecam piernikowe pancakes z orzechami! Stanowią fajny pomysł na śniadanie czy kolację. Do ciasta dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekane orzechy, dzięki czemu są bardzo chrupiące i pięknie pachną.
Przepis na: Piernikowe pancakes z orzechami
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 2 jajka
- 1 mały jogurt grecki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 garść orzechów np. włoskich lub laskowych
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem czarna porzeczka Stovit
Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Konsystencja nie powinna być rzadka i lejąca. Pod koniec wsypujemy posiekane orzechy.
Za pomocą chochelki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. (Ja nie dodawałam tłuszczu lecz jeżeli macie gorszej jakości patelnię bez teflonowej powierzchni i placuszki mogą przywierać to polecam przed smażeniem wlać na patelnię łyżeczkę oleju). Smażymy z obu stron. Dekorujemy ulubionym dżemem i np. cukrem pudrem. Smacznego!