Uwielbiam przepisy Siostry Anastazji. Dziś jeden z nich- pyszny piernik z powidłami i polewą z mlecznej czekolady. Jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych, a bardzo pozytywnie możecie zaskoczyć bliskich na różnych okazjach np. na zbliżających się teraz świętach, które są już tuż tuż 🙂
Polecam zaglądnięcie na tego linka : https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Przepis na: Piernik z powidłami
Przygotowanie: 20
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 80 min
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 450 g mąki
- 200 g płynnego miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. miód oraz jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty miksera dodając suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao.
Dodajemy miód oraz jogurt naturalny.
Zmniejszamy obroty miksera dodając suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Białka ubijamy w osobnym naczyniu ze szczyptą soli, przekładamy do masy, mieszamy za pomocą łyżki.
Gęstą masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną sreberkiem lub papierem do pieczenia keksówki. Piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczony piernik kroimy na trzy części wzdłuż. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Łączymy w całość,gdy przestygnie to polewamy polewą czekoladową. Smacznego!