Moje pierwsze pierniczki w życiu! 🙂 Zawsze na święta kupowaliśmy je w cukierni, ale coś czuje, że to się już nigdy nie wydarzy. Znalazłam przepis na stronie http://www.mojewypieki.com i zakochałam się w tym przepisie. Wychodzą miękkie, o pięknym zapachu, a ich wykonanie jest proste jak bułka z masłem! W sumie to dłużej zajęło mi ich dekorowanie lukrem niż sam proces przygotowania i pieczenia. W końcu mogłam też użyć zakupionego w Ikei wałka do wykrajania kształtów ciasteczek. Gorąco je wszystkim polecam!
Przepis na: Pierniczki świąteczne
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 10 min
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 45
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Lukier:
- pisak cukrowy w tubce biały
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy za pomocą łyżki.
Zagniatamy na gładkie ciasto, będzie troszkę klejące lecz powinno bez problemu dać się rozwałkować.
Rozwałkowujemy i wycinamy różne wzory.
Układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec ok 9-10 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem. Smacznego!