Gdy mam ochotę na zdrowszą, mniej kaloryczną wersję czegoś słodkiego to zazwyczaj kombinuję coś z płatkami owsianymi lub muffinkami. Wykonałam pełnoziarniste muffiny bananowe z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady- gdy ją grubiej pokroimy to jedynie delikatnie się rozpuści ale nadal będzie miała konsystencję stałą. Są doskonałe jako dodatek do popołudniowej kawy. Udanego pichcenia i smacznego moi drodzy!
Przepis na: Pełnoziarniste muffiny bananowe
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany;
- 100 ml oleju roślinnego;
- 2 jajka;
- 250 g mąki pełnoziarnistej;
- 5 łyżek cukru;
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 50 g kawałków czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao
Krok 1
Na początku banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok. Do miski wlać olej, dodać jajka i ubić. Wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, pomieszać, dodać mus bananowy. Czekoladę kroimy w większe kawałki i wymieszać łyżką z ciastem. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec 20 minut w 200 stopniach.