Pora na coś zdrowszego- czyli w roli głównej muffiny z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem cytryny. Ten przepis na muffiny jest niezawodny! Są bardzo proste w wykonaniu, a dzięki cytrynie mają swój oryginalny smak, który na pewno Ci posmakuje. Nie są za słodkie, za kwaśne – po prostu w sam raz!
Gotowe muffinki najlepiej przechowywać w pudełku, aby nie obeschły.
Przepis na: Pełnoziarniste muffiny mocno cytrynowe
Składniki:
Składniki na około 16 muffinek:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ drobno pokrojonej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski jajek, cukru i cukru waniliowego. Miksujemy na wysokich obrotach. Na deseczce kroimy drobniutko skórkę z cytryny, wyciskamy 2 łyżki soku, dodajemy do jajek.
Wrzucamy również pozostałe składniki i miksujemy aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Nakładam do foremek silikonowych (najlepiej, jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 20-25 minut.