Pączki z ziemniakami

4.4/5 (81 ocen)

Ilość porcji

24

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min + smażenie

Pączki z ziemniakami

Opis przepisu

W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Pączki z ziemniakami to dla jednych nowość, a dla niektórych tradycja… Ale o tym poniżej 🙂

Przepis na pączki z ziemniakami

Dziś proponuję wyśmienite pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Są dość puchate, pyszne, a z dodatkiem lukru z lekką nutką cytryny smakują rewelacyjnie. Polecam ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub z samego rana ponieważ nie można ich dodać do ciasta gdy będą jeszcze gorące. Wystarczy je gotować tak jak do obiadu, z dodatkiem soli, a gdy będą już miękkie to przeciskamy je przez praskę lub nawet ubijamy za pomocą ubijaka do ziemniaków- ważne aby nie miały grudek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Tłusty Czwartek

Jeżeli pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Pączki z ziemniakami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki czystej

Dodatkowo:

  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
  • 1 litr oleju
Wyślij emailem

Pączki z ziemniakami - przepis krok po kroku


Krok 1

Pączki z ziemniakami

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.


Krok 2

Pączki z ziemniakami

Po 10 minutach drożdże zdecydowanie powinny zwiększyć swoją objętość. Jeżeli tak się nie stało tzn, że trzeba zacząć od nowa bo np. drożdże mogły być stare, mleko zimne lub za gorące.


Krok 3

Pączki z ziemniakami

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie z ziarenkami laski wanilii), wbijamy jajka oraz dodajemy ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na końcu wlewamy roztopione masło i drożdżowy rozczyn, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.


Krok 4

Pączki z ziemniakami

Zagniatamy aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 


Krok 5

Pączki z ziemniakami

Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy mniejsze. Każdą wałkuję bardzo delikatnie na około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam kółka i odstawiam na 10 minut, aby znowu podrosły.


Krok 6

Pączki z ziemniakami

Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny. Smażymy pączki z obu stron po około 15-20 sekund. Wyciągnięte z tłuszczu pączki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe polewamy gęstym lukrem. Smacznego!


Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 81

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
8 miesięcy temu

Zgubiła Pani masło w tym przepisie. Jest w składnikach a przy zarabianiu ciasta już nie ma.

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
6 lat temu

Muszę kiedyś spróbować tej ziemniaczanej wersji pączków, może nawet uda mi się przygotować w wegańskiej wersji 😉

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Co jak co ale takich pączków ziemniaczanych to jeszcze nie jadłyśmy 🙂

Piegusek
Piegusek
6 lat temu

Pyszne są. Kiedyś moja mama je ciągle smażyła. Ja jeszcze nie robiłam. Apetyczne zdjęcia