Już za 3 dni będzie tłusty czwartek- u mnie na to święto łasuchów zawsze przygotowuje się pączki lub faworki. W tym roku jednak postanowiłam spróbować czegoś bardzo zbliżonego do pączków- czyli przepyszne oponki z polewą czekoladową. Mniammmmm- raj dla łasuchów! Są mięciutkie, pulchne, a najgorsze jest to, że ciężko się od nich oderwać. Powiem Wam, że to jest świetna sprawa samodzielnie wykonać podwójną porcję takich oponek czy pączków i porozdawać je w tłusty czwartek najbliższym znajomym, krewnym. Nie stój w kolejce w piekarni, tylko zrób je sam/a!
Przepis na: Oponki na piwie
Przygotowanie: 70
Smażenie: 10 min
Łącznie: 80 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
• 500 g mąki
• 20 g drożdży świeżych
• 4 łyżki cukru
• 70 g rozpuszczonego masła
• 150 ml ciepłego mleka
• 100 ml jasnego piwa
• 1 łyżka wódki lub spirytusu
• 1 litr oleju
Polewa czekoladowa:
• 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
• 1 łyżka masła
Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, piwo, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka.
Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dekorujemy wierzch oponek.