Nie wiem jak u Was, ale w Krakowie dzisiaj zaświeciło piękne słoneczko. Aby rozpocząć ten dzień w smacznym wydaniu postanowiłam wykonać super syte śniadanie, a mianowicie omlet paprykowo-serowy, który miał być jedynie dla mnie, lecz oczywiście mój narzeczony momentalnie zgłodniał gdy wykonywałam zdjęcia.
Omlet przygotowałam z takimi warzywami jak: papryka czerwona, żółta, zielona, cebula. Gdy przewróciłam omlet na drugą stronę na patelni to posypałam go lekko startą mozzarellą oraz oregano.
Do przygotowania omleta paprykowo-serowego użyłam garnków aluminiowych z powłoką mineralną Valdinox Brown (dostępne w sklepie Pięknowdomu.pl).
Przepis na: Omlet paprykowo-serowy!
Łącznie: 20 min
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 cebuli
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- 1/3 papryki zielonej
- 1 łyżka startej mozzarelli
Krok 1
W małym garnku wbijam jajka, dodaję szczyptę soli, pieprzu, mleko, mąkę, mieszamy całość za pomocą trzepaczki lub miksera na małych obrotach.
Krok 2
Na mniejszej patelni smażymy na maśle pokrojoną drobno cebulę, następnie dodajemy trzy rodzaje pokrojonej papryki, smażymy przez chwilkę.
Krok 3
Następnie na podsmażone warzywa wylewamy masę jajeczną. Po kilku minutkach smażenia na małym ogniu przewracamy omlet na drugą stronę, posypujemy startą mozzarellą i oregano. Nakładamy na talerzyki i jemy ciepły – taki smakuje najlepiej! 🙂
Smacznego!