Przepis na cieniutkie, pyszne naleśniki z serem, które robiłam już wiele razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Moje ciasto na naleśniki jest dość rzadkie, najlepiej jak smażymy bardzo cienkie placuszki- moim zdaniem wtedy smakują najlepiej. Smażymy je na rozgrzanej patelni z łyżeczką oliwy bądź oleju (Chyba, że ktoś posiada specjalną teflonową, cienką, specjalną do naleśników patelnię to nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu). Dodatkowo naleśniki polałam polewą czekoladową, którą zrobiłam na szybko z cukru pudru i kakao (z braku czekolady mlecznej, ani gotowej polewy czekoladowej). Ich przygotowanie, wraz z usmażeniem nie powinno zając więcej niż 15 minut,a z przepisu wychodzi około 8 naleśników.
Przepis na: Naleśniki z serem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 200 g białego sera
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie łyżka rodzynek
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- kilka kropel wody
Do miski wrzucamy wszystkie składniki.
Miksujemy dokładnie aby nie było grudek.
Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oliwy.
Składniki na masę serową blendujemy blenderem, (kto nie posiada blendera to rozgniata wszystko widelcem około 2 minut).
Kakao, cukier puder oraz kilka kropel mieszamy łyżeczką aż zrobi nam się gęsta masa, która w konsystencji będzie podobna do kupczej polewy.