Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Polecam zawijane roladki ze szpinakiem oraz mozzarellą! Jest to pyszne urozmaicenie, które zaserwowałam na dzisiejszy niedzielny obiad. Są proste w przygotowaniu i naprawdę nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych aby je zrobić samodzielnie. Ja użyłam schabu, ale jeżeli nie jesteście fanami tego mięsa można wykorzystać filety z piersi kurczaka. Do tego ziemniaczki z dużą ilością koperku oraz surówka z marchwi- jak dla mnie bomba!
Przepis na: Nadziewana roladka ze szpinakiem i mozzarellą
Łącznie: 60 min
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 0,75 kg schabu bez kości
- 6 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- natka koperku
- szczypta vegety
- 0,5 kg szpinaku
- 10 dag mozzarelli
- szczypta soli i pieprzu
Schab kroimy w plastry o szerokości około 1 cm. Ubijamy tłuczkiem jak na kotlety, układamy w pojemniku bądź misce. Nacieramy mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki, koperku, vegetą oraz solą i pieprzem. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce aby przeszło przyprawami.
Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie (długość gotowania zależy czy jest on mrożony czy świeży). Ugotowany szpinak dajemy do miseczki, kroimy w kostkę mozarellę, dodajemy szczyptę soli, vegety oraz pieprzu, mieszany za pomocą łyżeczki. Na każdy ubity kawałek schabu, do jego środka nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w rulonik.
Do keksówki lub większej foremki( wtedy można upiec 10 roladek na raz) nakładamy zwinięte roladki, jedne obok drugiej. Można je umocować za pomocą wykałaczek aby farsz nie wypłynął. Piec około 40 minut w temp. 190 minut,a około 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika można posypać wierzch startą mozzarellą.
Upieczone roladki można podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą oraz ulubioną surówką. Smacznego!
Super roladki 🙂 znudziły mi się juz zwykle schabowe….
Super roladki 🙂 znudziły mi się juz zwykle schabowe….