Pyszne, muffinki z truskawkami i lukrem – cóż może być lepszego 🙂 Do tego przepisu przemyciłam troszkę płatków owsianych. Zmniejszyłam ilość cukru ponieważ dodałam świeże, słodziutkie truskawki w środku dzięki którym zbytnia ilość cukru jest stanowczo zbędna.
Przepis na: Muffinki z truskawkami i lukrem!
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 szklanka truskawek lub 1/2 dżemu truskawkowego
- cukier puder
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, mąkę, olej,proszek do pieczenia, płatki owsiane, miksujemy na wysokich obrotach. Nakładamy do foremek na muffinki ( u mnie silikonowe foremki) do 3/4 wysokości foremki. Na środek każdej umieszczamy po jednej truskawce lub łyżeczce dżemu np. truskawkowego. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Można je oprószyć cukrem pudrem lub zrobić lukier: w szklance mieszamy pół szklanki cukru pudru i wyciśnięte 2 truskawki aż powstanie gęsty lukier.