Muffinki truskawkowe- czyli ekspresowa propozycja jeżeli chodzi za Wami “coś” słodkiego. Dzisiaj od świtu na nogach, przemarznięta i głodna po całym dniu- musiałam sobie to jakoś wynagrodzić 🙂 Wynalazłam swój ostatni, własnej receptury dżem z truskawek i postanowiłam zrobić muffinki- to najprostszy przepis jaki tylko może być. Nie ma opcji aby nie wyszły, no chyba, że ktoś się zagapi i je przypiecze za długo 🙂 Są idealne: puszyste, pięknie pachnące truskawkami (już się nie mogę doczekać wiosny kiedy pojawią się w warzywniakach świeże truskawki!) oraz co najważniejsze przygotowujesz je tyle ile nagrzewa się piekarnik. Przekonałam Cię do ich zrobienia? Jeżeli tak to bardzo je polecam!
Przepis na: Muffinki truskawkowe
Przygotowanie: 8 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki (ok. 340 g)
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu truskawkowego
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
- kolorowa posypka
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Do każdej foremki na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu, przykrywamy łyżką ciasta. Piec około 20 minut w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu rozrabiamy gęsty lukier z cukru pudru oraz wody. Na każdą muffinkę nakładamy łyżeczkę lukru, od razu posypujemy posypką (lukier szybko zasycha). Smacznego!