Muffinki marchewkowe

4.8/5 (250 ocen)
Te muffinki marchewkowe są pyszne, puszyste, wilgotne, długo zachowują świeżość, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Jeżeli lubisz ciasto marchewkowe, to te muffinki z całą pewnością przypadną Ci do gustu.

Ilość porcji

14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 25 min pieczenia

Muffinki marchewkowe

Opis przepisu

Twoje dziecko nie chce jeść kompletnie warzyw, a owoców w bardzo małych ilościach? Męczysz się jak przemycić chociaż troszkę witaminek do różnych potraw, wypieków aby Twoja pociecha nie marudziła, że tego się nie da zjeść? Znalazłam sposób na rozwiązanie Twoich problemów! Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowo-cynamonowym, w których marchew jest praktycznie nie wyczuwalna. Można je bez problemu zapakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły czy piknik. Muffiny marchewkowe to idealny deser do lunchboxu!

Muffiny marchewkowe

Muffinki marchewkowe są mięciutkie, takie nie za słodkie ani za mało słodkie- takie w sam raz. Mi wyszło z przepisu 14 sztuk, jednak wszystko zależy od rozmiaru użytych foremek (ja użyłam papierowych). Takie domowe muffiny marchewkowe najlepiej smakują w dzień ich pieczenia, ale równie świeże będą na drugi czy trzeci dzień. Pamiętaj żeby je trzymać w szczelnym pojemniku, aby szybko nie wyschły!

Przepis na: Muffinki marchewkowe

Składniki:

  • 200 g marchewki (waga po starciu)
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 150 g cukru
  • 90 ml oleju
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • większa szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść orzechów np. pekan, nerkowca itp
Wyślij emailem

Jak zrobić muffinki marchewkowe?


Krok 1

jajka z cukrem

Wszystkie składniki na muffinki marchewkowe powinny być w temp. pokojowej.

Trzy duże jajka (lub 4 małe) ubijamy wraz z cukrem (150 g) na wysokich obrotach miksera.

Jeśli chcesz to cukier możesz zastąpić np. ksylitolem.


Krok 2

ubite jajka z cukrem

Po około 3-4 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinna powstać jasna puszysta masa jajeczna.


Krok 3

dodanie oleju oraz cynamonu

Wlewamy małym strużkiem olej (90 ml) oraz wsypujemy cynamon (1/2 płaskiej łyżeczki). Miksujemy na małych obrotach przez kilka sekund. 


Krok 4

mąka pszenna z proszkiem do pieczenia

W misce mieszamy mąkę pszenną np. tortową (260 g) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Można przesiać sypkie składniki przez sitko.


Krok 5

Dodanie startej marchewki do ciasta

Sypkie składniki dodajemy do ciasta i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki – tylko do połączenia się składników.

Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę (200 g). 


Krok 6

ciasto na muffinki marchewkowe

Ponownie bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połączenia się składników. 


Krok 7

Muffinki marchewkowe przed upieczeniem

Do foremek lub papilotek (specjalnych do muffinek) nakładamy ciasto – powinno ono zapełniać nieco ponad 3/4 wysokości papilotek.

Mi wyszło 14 muffinek. 

Muffinki marchewkowe pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 175 stopni (grzanie góra-dół). Od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Muffinki są gotowe do jedzenia. Jeśli chcesz to udekoruj je kremem śmietankowym (przepis poniżej) czy lukrem lub oprósz cukrem pudrem lub podawaj bez jakichkolwiek dodatków – wybór należy do Ciebie.


Krok 8

krem śmietankowy

Gdy przestygną, wtedy przygotowujemy krem śmietankowy z mascarpone.

W misce miksujemy schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką kremówką (100 ml), cynamonem (większa szczypta) oraz cukrem pudrem (1 łyżka).


Krok 9

Muffinki marchewkowe z kremem

Gdy powstanie sztywny krem to przekładamy go do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch muffinek. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to nałóż krem za pomocą łyżeczki.

Posypujemy drobno posiekanymi orzechami np. pekan, nerkowca czy włoskimi. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania klasycznego ciasta marchewkowe z lukrem cytrynowym i pistacjami.


Muffinki marchewkowe

Muffiny marchewkowe przepis

muffinki marchewkowe z orzechami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 250

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karina
Karina
5 miesięcy temu

Udało się dodać fotkę pyszności, muffinki przepyszne i łatwe w przygotowaniu 🙂

inbound8812093971340144027.jpg
Karina
Karina
5 miesięcy temu

Muffinki są pyszne 🙂

Karina
Karina
5 miesięcy temu
Reply to  Karina

Niestety nie wiem dlaczego nie mogę dodać zdjęcia..

Iwona
Iwona
5 miesięcy temu

Bardzo pyszne babeczki szybko się robi i szybko znikają. Polecam

IMG-20231024-WA0001.jpeg
Oliwia
Oliwia
9 miesięcy temu

Oliwia

Muffinki marchewkowe z kremem

Jeśli spodziewam się gości, a mam mało czasu na przygotowanie czegoś na słodko to mój wybór pada często na muffinki marchewkowe z kremem mascarpone. Uwielbiam je piec! Tylko z kilku składników można stworzyć naprawdę świetne muffinki do zjedzenia na raz. Są niesamowicie proste do przygotowania, a co więcej, jest to tani wypiek, do którego wystarczą ogólnodostępne składniki. Zazwyczaj mam je we własnej kuchni, więc nie ma potrzeby nawet wychodzenia do sklepu. Moje domowe muffinki marchewkowe najlepiej smakują na ciepło. Dodatkowo ja wierzch udekorowałam pokruszonymi orzechami i w moim odczuciu prezentują się naprawdę świetnie.

Muffiny marchewkowe przepis

Jeśli Twoje dziecko nie chce jeść kompletnie warzyw, a chcesz przemycać chociaż troszkę witaminek do różnych potraw, wypieków w taki sposób, aby Twoja pociecha nie marudziła, to znalazłam rozwiązanie na Twój problem.  Moje pyszne muffinki marchewkowe z kremem śmietankowo-cynamonowym są naprawdę genialne w smaku. Co ważne – marchew jest praktycznie nie wyczuwalna. Polecam je zapakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły, wycieczkę rowerową czy piknik. Muffiny marchewkowe to zdecydowanie idealny i sprawdzony wypiek do lunchboxu! Możesz oczywiście zmniejszyć w tym przypadku ilość dodanego cukru. Muffinki marchewkowe z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne i długo zachowują swoją świeżość. Ostatnio jak je robiłam to po 3 dniach nadal były smaczne, a nawet nie schowałam ich do żadnego pojemnika, tylko stały na paterze. Oczywiście aby przedłużyć ich świeżość, to zachęcam Cię, aby muffiny marchewkowe mimo wszystko schować do jakiegoś szczelnego pojemnika, a jeżeli mają na sobie krem, to trzymać je w lodówce.

RozwińZwiń