Kupiłam ostatnio czekoladę karmelową z Wedla i miałam dziś tyle pomysłów do czego ją wykorzystać, że zdecydować się nie mogłam. Nareszcie wpadłam na pomysł, aby wykonać muffinki karmelowe z nutką orzechów. Wyszły pyszne, mięciutkie, a ich zapach przypominał cukierki krówki, których jestem wielką fanką. No i jak tu dbać o linię? 😉 Dobrze, że ćwiczę kilka razy w tygodniu bo strach pomyśleć jak bym wyglądała!
Z przepisu wychodzi 14 muffinek.
Przepis na: Muffinki karmelowe
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 1 łyżka budyniu o smaku krówki
- 80 g rozpuszczonego masła
- 50 g startych orzechów
- 9 kostek czekolady karmelowej Wedla
W misce miksujemy jajka z cukrem.
Dodajemy mleko, budyń, miód oraz proszek do pieczenia.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy łuskamy, ścieramy na tarce.
Dodajemy rozpuszczone masło, mąkę, pokrojone orzechy, czekoladę.
Miksujemy całość.
Do silikonowych foremek lub papilotek nakładamy ciasto. Piec około 17-20 minut w temp. 180 stopni.
Co jest na wierzchu muffinek ? orzechy i co jeszcze ? 🙂 wyglądają mega apetycznie !
Orzechy i karmel 🙂 pozdrawiam!
Uwielbiam muffinki! 😀 chętnie zjadłabym je w takiej karmelowej odsłonie 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Dziękuję bardzo 🙂
Co jest na wierzchu muffinek ? orzechy i co jeszcze ? 🙂 wyglądają mega apetycznie !
Orzechy i karmel 🙂 pozdrawiam!
Uwielbiam muffinki! 😀 chętnie zjadłabym je w takiej karmelowej odsłonie 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
Dziękuję bardzo 🙂