
Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce to kolejny świetny przepis na Tłusty Czwartek. Jak je raz przygotowujecie to z pewnością będziecie do nich powracać częściej.
To przede wszystkim bardzo szybki i prosty przepis na mini pączki, które posmakują dzieciom jak i dorosłym. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać za pomocą trzepaczki, a następnie należy nałożyć za pomocą łyżki (ciasto będzie bardzo gęste) na rozgrzany olej. Można także nawilżyć ręce wodą i ugniatać równe kulki, które smażymy na oleju.
Pączki wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku. Ważne, aby tłuszcz nie był na maksa rozgrzany, ponieważ wtedy mini pączki szybko się spalą z zewnątrz, a w środku będą całkiem surowe.
Tłusty Czwartek
Jeżeli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce
Przygotowanie: 5 min
Smażenie: 5 min
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 20
Składniki:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżka cynamonu
Jak zrobić mini pączki z serków homogenizowanych?
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do miski wbijamy jajka oraz serek homogenizowany. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy trzepaczką.
Mieszamy całość aż powstanie jednolite, bardzo gęste ciasto.
Do mniejszej patelni nalewamy olej. Gdy będzie gorący, wtedy za pomocą łyżki nakładamy pączusie na rozgrzany olej (ważne, aby olej był do min. połowy wysokości mini pączków). Smażymy je z obu stron. Wyciągając je z tłuszczu należy je przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu obtaczamy je w miseczce z wymieszanym cukrem i cynamonem.