Opis przepisu
Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce to kolejny świetny przepis na Tłusty Czwartek. Jak je raz przygotowujecie to z pewnością będziecie do nich powracać częściej.
To przede wszystkim bardzo szybki i prosty przepis na mini pączki, które posmakują dzieciom jak i dorosłym. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać za pomocą trzepaczki, a następnie należy nałożyć za pomocą łyżki (ciasto będzie bardzo gęste) na rozgrzany olej. Można także nawilżyć ręce wodą i ugniatać równe kulki, które smażymy na oleju.
Pączki wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku. Ważne, aby tłuszcz nie był na maksa rozgrzany, ponieważ wtedy mini pączki szybko się spalą z zewnątrz, a w środku będą całkiem surowe.
Tłusty Czwartek
Jeżeli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce
Składniki:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżka cynamonu
Zobacz również:
Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski wbijamy jajka oraz serek homogenizowany. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy trzepaczką.
Krok 2
Do mniejszej patelni nalewamy olej. Gdy będzie gorący, wtedy za pomocą łyżki nakładamy pączusie na rozgrzany olej (ważne, aby olej był do min. połowy wysokości mini pączków). Smażymy je z obu stron. Wyciągając je z tłuszczu należy je przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu obtaczamy je w miseczce z wymieszanym cukrem i cynamonem.
Komentarze
Robiłam i pączki bardzo nasiąknęły tłuszczem, jest jakiś patent aby tego uniknąć?
Na zdjęciu z wykonania jest coś ciemnego, ale w przepisie nic takiego nie ma, czy można wiedzieć co to?
Witam 🙂 To szczypta cynamonu 🙂
Przepyszne! Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂