Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

4.6/5 (48 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min + smażenie

Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

Opis przepisu

Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce to kolejny świetny przepis na Tłusty Czwartek. Jak je raz przygotowujecie to z pewnością będziecie do nich powracać częściej.

To przede wszystkim bardzo szybki i prosty przepis na mini pączki, które posmakują dzieciom jak i dorosłym. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać za pomocą trzepaczki, a następnie należy nałożyć za pomocą łyżki (ciasto będzie bardzo gęste) na rozgrzany olej. Można także nawilżyć ręce wodą i ugniatać równe kulki, które smażymy na oleju.

Pączki wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku. Ważne, aby tłuszcz nie był na maksa rozgrzany, ponieważ wtedy mini pączki szybko się spalą z zewnątrz, a w środku będą całkiem surowe.

Tłusty Czwartek

Jeżeli jednak pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

Składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu
Wyślij emailem

Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce - przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na mini pączki z serków homogenizowanych

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Do miski wbijamy jajka oraz serek homogenizowany. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy trzepaczką.


Krok 2

przepis na mini pączki z serka homogenizowanego

Mieszamy całość aż powstanie jednolite, bardzo gęste ciasto.

Do mniejszej patelni nalewamy olej. Gdy będzie gorący, wtedy za pomocą łyżki nakładamy pączusie na rozgrzany olej (ważne, aby olej był do min. połowy wysokości mini pączków). Smażymy je z obu stron. Wyciągając je z tłuszczu należy je przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu obtaczamy je w miseczce z wymieszanym cukrem i cynamonem.


Mini pączki z serków homogenizowanych

Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 48

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cassia
Cassia
3 lat temu

Robiłam i pączki bardzo nasiąknęły tłuszczem, jest jakiś patent aby tego uniknąć?

Grażyna Domek
Grażyna Domek
4 lat temu

Na zdjęciu z wykonania jest coś ciemnego, ale w przepisie nic takiego nie ma, czy można wiedzieć co to?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Grażyna Domek

Witam 🙂 To szczypta cynamonu 🙂

Kasia Muszyńska
Kasia Muszyńska
4 lat temu

Przepyszne! Dziękuję za przepis!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂