Ciasto leśny mech

4.4/5 (257 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

ciasto leśny mech przepis

Opis przepisu

Ciasto leśny mech jest naprawdę przepyszne. Do tego pięknie się prezentuje na talerzu! Domowe ciasto leśny mech to idealne ciasto na urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze możesz je upiec bez jakiejkolwiek okazji, bo jest świetne w smaku.

Leśny mech ciasto

Ciasto leśny mech to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest idealne do kawusi! W moim domu jest uwielbiane przez wszystkich domowników. Myślę, że ten przepis na leśny mech nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Jest proste do przygotowania i bardzo efektowne.

Jeśli szukasz podobnego przepisu na pyszne, zielone ciasto ze szpinakiem to bardzo polecam wypróbować wielkanocny kopiec kreta.

Domowy leśny mech składa się z zielonego ciasta, masy śmietankowej z dodatkiem mascarpone i świeżych owoców. To połączenie smakowe z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jednak jak zrobić zielone ciasto? Wystarczy dodać do ciasta mrożony lub świeży szpinak. To dzięki niemu ciasto uzyska piękny i intensywny kolor. Ja użyłam mrożony szpinak rozdrobniony marki Hortex. Przy okazji polecam Wam zajrzeć do porad zamieszczonych na stronie Hortex np. Czy mrożone warzywa są zdrowe? Kiedy i do czego ich warto używać >> Znajdziecie tam także fajne przepisy na obiady, szybkie desery czy koktajle.

Przepis na: Ciasto leśny mech

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone
  • opcjonalnie 1 galaretka przezroczysta i 200 ml wrzątku
  • 150 g truskawek

Dodatkowo:

  • 100 g truskawek
  • 50 g borówek
  • granat (ok 1/3 sztuki)
Wyślij emailem

Leśny mech – przepis krok po kroku:


Krok 1

zielony biszkopt

Ciasto:

Szpinak mrożony należy rozmrozić, nieco odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do miseczki i zblendować. Jeśli użyjesz świeżego szpinaku, wtedy najlepiej go podgotować w małym garnku z kilkoma łyżkami wody. Przełożyć na sitko i także nieco odcisnąć z nadmiaru wody. Na końcu zblendować.

Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na wysokich obrotach miksera. Po około 4-5 minutach miksowania powinna powstać jasna, bardzo puszysta masa.


Krok 2

zielony biszkopt

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Do ubitych jajek wlewamy olej. Dodajemy także zblendowany szpinak i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy na małych obrotach miksera.


Krok 3

zielony mech ciasto

Dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie na najmniejszych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 4

leśny mech ciasto

Ciasto przelewamy do foremki (u mnie kwadratowa, o rozmiarze 26×26 cm). Pieczemy przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.


Krok 5

leśny mech ciasto

Krem śmietankowy:

Schłodzoną śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Gdy masa zgęstnieje, wtedy dodajemy mascarpone i ubijamy do powstania sztywnego kremu.

Porada do kremu:

Jeśli chcesz uzyskać bardziej piankowy efekt i konsystencję kremu, który dużo ładniej się kroi, wtedy polecam we wrzątku wymieszać galaretkę przezroczystą. Gdy nieco stężeje (proces można przyspieszyć w lodówce), wtedy wlewamy do naszego kremu i miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ten zabieg jest fajny szczególnie w lecie gdy są wysokie temperatury, pokrojone ciasto będzie przez dłuższy czas leżęc na stole lub na tarasie i może się krem szybko rozpuścić.

Do kremu śmietankowego dodajemy drobno posiekane truskawki (koniecznie świeże, ponieważ mrożone puszczają sok i przez nie może się nieco rozpuścić krem). Mieszamy lekko za pomocą łyżki.


Krok 6

leśny mech ciasto

Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty (z czego dolny ma być dużo grubszy niż górny).

Na dolny blat ciasta nakładamy krem z truskawkami. Wierzch wyrównujemy.


Krok 7

ciasto leśny mech

Jeśli chodzi o górny blat to nożem odkrajamy jego zewnętrzną, nieco ciemniejszą warstwę. Resztę skruszamy dłońmi i posypujemy nią krem. Wierch dekorujemy posiekanymi truskawkami, granatem i borówkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


ciasto leśny mech

ciasto leśny mech

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 257

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gaia
Gaia
17 dni temu

Czy mogę robić na blaszce 36×25×6cm?

Gaia
Gaia
17 dni temu

Witam. Pierwszy raz bedę piekła. Czy po przygotowaniu wszytkiego mogę trzymać nie upieczone ciasto, bo piekarnik pełny i muszę czekać. Teraz bym wszystko zrobiła i włożyła do piekarnia za 40 min, można tak?

Michał
Michał
17 dni temu

“Jeśli chodzi o górny blat to nożem odkrajamy jego zewnętrzną, nieco ciemniejszą warstwę” co robimy z tą ciemniejszą warstwą?

Roksana
Roksana
17 dni temu

Robiłam drugi raz z tego przepisu i wszystko wychodzi super, polecam 🙂 !

Klaudia
Klaudia
18 dni temu

Czy te proporcje nadadzą się do dużej prostokątnej blaszki ?

Urszula
Urszula
18 dni temu

Upieczone na Wielkanoc🐣
Proste a jakże efektowne ❤️😋

1000018293
Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu

Bardzo fajny przepis i pyszne ciasto.

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Chciałabym wykonać samo ciasto bez przełożenia ok 2 dni przed złożeniem tortu. Jak najlepiej go przechowywać żeby był nadal smaczny?

Manuela
Manuela
8 miesięcy temu

Ciacho przepyszne 😍
Ja przełożyłam je do szklanych słoiczków i wyszedł z tego ekstra deser !
Polecam ,domownicy byli zachwyceni 😋
Dziękuję za kolejny przepis❤️

IMG_20230727_100710_068.jpg
Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

🙂

20230616_202439.jpg
Ewelina
Ewelina
9 miesięcy temu

A tak w przekroju 🙂

20230616_213643.jpg
Kamila
Kamila
11 miesięcy temu

🙂

20230513_180138.jpg
Kamila
Kamila
11 miesięcy temu

Niechcący wysłałam 1 gwiazdke 🙁
Jeszcze nie próbowałam (schładza się w lodówce), ale wygląda bosko. Można storzyć różne równie atrakcyjne formy podania (szklanka, miniaturki).

20230513_174824.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Ciasto lesny mech u mnie nieco inaczej bo z malinami w galaretce 😃

20230416_010735.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Świetny przepis, biszkopt szpinakowy wyszedł wysoki i puszysty. Ciasto pycha. Cała rodzina zachwycona. Jeszcze nie raz u nas zagości.

20230413_220716.jpg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Piec na środkowej wysokości czy na niższej?

Renata
Renata
1 rok temu

Żeby ten biszkopt chciał być taki wysoki jak u Pani. Mój bardziej zakalec przypomina 🙈😂

20230408_114202.jpg
Amelia
Amelia
1 rok temu

Dzień dobry czy mogłabym dostac przepisz w gramach lub wiedzieć ile jest ml w pani szklance .

Iza
Iza
1 rok temu

Mogę przepis na większą blachę?

Asia
Asia
1 rok temu

Cudo, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Wszystko wyjaśnione krok po kroku, nie miałam żadnych problemów z jego upieczeniem. Polecam spróbować 😍

Kasia
Kasia
2 lat temu

Witam. Będę piec poraz pierwszy to przepyszne ciasto. Proszę podpowiedzieć mi w jakiej temperaturze się piecze to ciasto? Czy używam termoobieg ? W przepisie podane jest , że można dodać galaretkę przezroczysta moja jest o smaku winogronowym , czy nie popsuje mi smaku kremu ?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Kasia

Witam, tak jak jest w kroku 2 pieczemy w temp. 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy przez 45-50 minut (krok 4) 🙂 Myślę, że galaretka o smaku winogronowym będzie również pasować 🙂

Sava
Sava
2 lat temu

Czy tego szpinaku nie czuć w cieście? Kiedyś robiłam takie ciasto w keksowce ucierane z dodatkiem szpinaku (z innego przepisu) ale bardzo było go czuć i dzieciom niebardzo podeszło i czy ten kolor jest rzeczywiście tylko ze szpinaku czy jest odrobinę barwnika?

Berni
Berni
2 lat temu
Reply to  Sava

Jeśli użyjemy świeżego szpinaku to kolor będzie intensywnie zielony. Szpinaku się nie wyczuwa.

Leśny mech ciasto

Szukasz przepisu na pięknie prezentujące się ciacho dla swoich najbliższych? Leśny mech ciasto jest naprawdę obłędne! Pięknie się prezentuje na stole i ciężko odmówić dokładki. Domowe ciasto leśny mech jest prostsze do zrobienia niż Ci się wydaje! Wystarczy kilka tanich i ogólnodostępnych składników. Jednak jak zrobić leśny mech? To bardzo proste! Należy zacząć od przygotowania ciasta z dodatkiem zblendowanego szpinaku. Można użyć świeży lub mrożony szpinak (ja polecam skorzystać z rozdrobnionego).

Ciasto leśny mech na dużą blachę

Ciasto leśny mech na dużą blachę sprawdzi się świetnie na wielu uroczystościach rodzinnych jak urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze można je upiec po prostu jako coś słodkiego do kawusi. Ja najbardziej lubię ciasto leśny mech z dodatkiem kremu śmietankowego i świeżymi owocami. Idealnie tu pasują sezonowe truskawki, maliny, borówki czy nawet granat, który można kupić przez cały rok. Nie polecam korzystam w tym przypadku z mrożonych owoców, tylko ze świeżych.

Tort leśny mech

Jeśli szykuje Ci się większe przyjęcie, wtedy możesz z tego ciasta wykonać tort leśny mech. Polecam je wtedy upiec w tortownicy np. o średnicy 24 cm. Jestem pewna, że zrobi furorę na Twoim przyjęciu i każdemu będzie smakować. Szukasz innych, sprawdzonych przepisów na domowe torty? W takim razie koniecznie wypróbuj mój przepis na tort urodzinowy lub tort truskawkowy.

RozwińZwiń