Lubicie chińszczyznę? Jeżeli tak to proponuję pomysł na szybkie oraz niesamowicie smaczne danie, które na pewno poprawi Ci humor po ciężkim dniu- kurczak po chińsku! 🙂 Uwielbiam taki obiad: sycący, pyszny oraz bardzo łatwy w przygotowaniu. Ryż został ugotowany ze szczyptą curry, dzięki czemu całość jest jeszcze smaczniejsza. Z przepisu na spokojnie wykarmisz czteroosobową rodzinkę i jestem przekonana, że nikt po takim obiedzie nie będzie głodny.
Przepis na: Kurczak po chińsku
Łącznie: 35 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 0,75 kg filetów z kurczaka
- większa szczypta przyprawy do gyrosa
- szczypta soli i pieprzu
- 0,5 kg mrożonej mieszanki warzyw chińskich
- szczypta papryki słodkiej
- 2 saszetki białego ryżu
- szczypta curry
- łyżka oliwy
Kurczaka kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnie (ja użyłam patelni na parze) nalewamy łyżkę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kurczaka, posypujemy przyprawami. W międzyczasie nastawiamy ryż ze szczyptą soli i curry.
Gdy kurczak już będzie podsmażony, dodajemy mrożone warzywa (bukiet chiński), posypujemy solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Smażymy na małym ogniu około 15 minut. Smacznego!