U mnie w domu panuje tradycja picia popołudniowej kawy z dodatkiem domowego ciacha czy ciasteczek. Ostatnio udało mi się ograniczyć kawę do jednej dziennie i muszę przyznać, że to bardzo dziwne, bo nie piję kawy dlatego, że mnie pobudza, lecz dla smaku i chwili wyciszenia i zrelaksowania. Od czasu gdy zmniejszyłam ilość wypitych kaw, zwiększyłam ilość herbat zielonych. Zielona herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem naturalnych owoców kiwi i gravioli Basilur została również użyta do moich kruchych ciasteczek. Zmieliłam ją lekko w moździerzu marmurowym, można równie dobrze ją zmielić w młynku lub po prostu dodać większe ziarna do ciasta. Ciasteczka wychodzą bardzo kruchutkie, a do tego jak pięknie pachną!
Przepis na: Kruche ciasteczka z herbatą Basilur
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 180 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki zmielonej w młynku lub moździerzu zielonej herbaty Basilur
Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej (50 g)
- 4 łyżki mleka
- kolorowa posypka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż powstanie jednolite ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, podsypujemy mąką, wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka za pomocą foremki serduszka. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w małym rondelku lub mikrofalówce.
Gdy ciasteczka wystygną to zamaczamy je z jednej strony w czekoladzie, posypujemy kolorową posypką.