Zupy

Krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową

Krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową to świetny pomysł na obiad czy romantyczną kolację. Jest aksamitnie kremowy, fajnie doprawiony i wyrazisty w smaku.

Przepis na: Krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową

 Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 l wody
  • 3 większe ziemniaki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 pietruszka (korzeń+natka)
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżki soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 dłuższa bagietka
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mozzarelli

Wykonanie:

Do większego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i gotujemy na małym ogniu. Natkę pietruszki, bazylię, liście lubczyku drobno siekamy i dodajemy razem z przecierem oraz passatą pomidorową do zupy. Na patelni podsmażamy na małej ilości masła przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz pokrojone drobno pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy. Pod koniec należy całość zblendować, aby zupa miała bardziej konsystencję kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy w kromki. Na patelnię nakładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, nakładamy pokrojone bagietki i podsmażamy z obu stron. Na wierzch bagietek ścieramy na drobnych oczkach mozzarellę. Patelnię ściągamy z ognia, nakładamy przykrywkę i odstawiamy do momentu aż ser się rozpuści.

Grzanki podajemy z gorącym kremem.

Smacznego!


Krem z pomidorów z grzanką czosnkowo-serową

Krem z pomidorów z grzanką

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Krem z pomidorów z grzankami

Krem z pomidorów z grzankami to jedna z tych potraw, które regularnie lądują u mnie na stole. Można ją zrobić z pomidorów z puszki, ale moim zdaniem najsmaczniejsza wychodzi ze świeżych. Krem z pomidorów z grzankami wychodzi naprawdę aksamitny i smakuje wybornie. Tym razem podałam ją z grzanką czosnkowo serową.

Close