Pomysł na jutrzejsze niedzielne śniadanko? Kokosowe placuszki! Do ciasta dodałam wiórki kokosowe, budyń waniliowy, dzięki czemu były niesamowicie aromatyczne. Ich wykonanie zajmuje aż 15 minut i spokojnie najedzą się nimi dwie osoby. Polecam je podawać z owocową konfiturką.
Przepis na: Kokosowe placuszki
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 12
Składniki :
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 70 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki (ok. 180g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Naturalnie owocowe o smaku owoce leśne Stovit
W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą jajka, cukier puder oraz olej. Następnie wsyp pozostałe składniki, dalej miksuj do uzyskania gęstej masy (jeżeli wyjdzie Ci dosyć płynna to dosyp odrobinę mąki).
Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu podawaj z konfiturą. Smacznego!