Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

4.8/5 (37 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Dzisiaj kolejną propozycja na szybki, ale pyszny obiad – penne z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie serowym. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem makaronów z sosem, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

Przepis na: Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • szczypta pieprzu ziołowego, soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 garści świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju

Sos serowy:

  • 100 g startego sera np. Grana Padano lub Cheedar
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • odrobina posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • makaron penne lub inny
  • opcjonalnie ser płatki Gran Biraghi do posypania wierzchu (lub inny)
Wyślij emailem

Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Patelnia rozgrzewamy, wylewamy olej, smażymy kurczaka przez kilka minut. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, solą oraz przyprawą do kurczaka.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkiem soli (długość czasu zależy od wskazań producenta).

W małym rondelku mieszamy ze sobą śmietankę, mąkę, przyprawy, świeże liście szpinaku, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wlewamy do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i dalej dusimy na bardzo małym ogniu.

Ugotowany i odcedzony makaron podajemy z kurczakiem w sosie serowym. Wierzch dekorujemy listkiem bazylii i posypujemy płatkami sera Gran Biraghi lub np. startym Cheedarem.


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 37

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments