Z czym kojarzą Wam się wakacje? Mi najbardziej z morzem, lodami i… goframi! 🙂 Cały rok potrafię nie jeść gofrów, lecz jak jestem gdzieś na wakacjach to nie potrafię odmówić goferka z bitą śmietaną i owocami. Jeżeli szukacie przepisu na chrupiące, delikatne gofry to ten przepis może Wam się przydać! Aaaa i ważna kwestia mam jedną z najtańszych gofrownic, a i tak gofry wychodzą super! 🙂
Przepis na: Gofry chrupiące
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- ¼ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- dżem z malin Stovit
- bita śmietana
- polewa czekoladowa
Zobacz również:
Gofry chrupiące - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W wysokim naczyniu miksuję jajka z cukrem, dodaję resztę składników. Konsystencja ma być jak śmietana. Gdy gofrownica będzie dobrze nagrzana to nakładamy np. chochelką ciasto, dociskamy i czekamy chwilę aż ładnie się zarumienią z obu stron. Upieczone wyjmujemy i nakładamy na nie co tylko mamy w lodówce. U mnie to najczęściej owoce lub dżemy. Smacznego!
[/three_fourth_last]
Komentarze
Pyszne, pierwszy raz wyszły mi chrupiące gofry.
Polecam przepis!!
Bardzo się cieszę, że tak posmakowały! ❤
Nie wiem czemu ale wyszły mi gumowe. W smaku super więc będę próbować raz jeszcze 😁
Polecam zrobić jeszcze raz 🙂
Gofry bardzo chrupiące, kruche, niemal doskonałe – musialam tylko dodać 1 łyżkę cukru więcej niż w przepisie bo lubię słodkie ciasto ale to jest już kwestia indywidualna. Zdecydowanie mój ulubiony przepis, wchodzi na stałe do mojej kuchni 🙂
Bardzo mi miło to czytać 🙂