Fondant z płynną mleczną czekoladą- niebo w gębie 🙂 To sprawdzony przepis Ani Starmach, który robiłam już wielokrotnie, troszeczkę zmieniłam proporcje bo jak dla mnie przepis początkowy był za słodki. Warto użyć dobrej jakości mlecznej czekolady, ja użyłam z Wedla, którą uwielbiam. Fondant piecze się ok. 10 minut, środek ma być płynny więc nie martwcie się, że coś nie wyszło bądź, że to zakalec. Taką konsystencję właśnie ma mieć! 🙂 Z tego przepisu wychodzą dwa fondanty, w większych kokilkach.
Przepis na: Fondant z płynną czekoladą
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g masła
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao
- 80 g mąki
W kąpieli wodnej, bądź ewentualnie w mikrofalówce roztapiamy masło i czekoladę, mieszamy dokładnie łyżeczką.
Jajka ucieramy na wysokich obrotach miksera, dodajemy mąkę, kakao, roztopioną czekoladę, miksujemy.
Mieszamy do uzyskania jednolitej ciemno brązowej konsystencji.
Ciasto nakładamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Piec 10-13 minut w temp. 180 stopni ( w zależności czy mamy termoobieg w piekarniku wtedy piec 10 minut). Smacznego!