Fit risotto

4.6/5 (21 ocen)
Fit risotto

Wiedząc jakim zainteresowaniem cieszy się każde risotto u mnie na blogu stwierdziłam, że stworzę jego najbardziej standardową, prostą wersję, która również przypadnie Wam do gustu. Od niedawna zaczęłam kręcić pierwsze filmiki instruktażowe- wszystkie dotyczyły słodkich przepisów. Niezmiernie cieszy mnie fakt, że te filmiki jeszcze w większym stopniu pomogą Wam w wykonaniu moich przepisów. Największą popularnością cieszy się Malinowa pychota z budyniową pianką <3.

Tym razem powstał pierwszy filmik na słono, czyli pyszne fit risotto z kurczakiem, pieczarkami, mrożonymi warzywami na patelnię! Przyprawy jakie do niego dodacie zależą tylko i wyłącznie od Was… Ja dodałam papryką słodką, curry, zioła prowansalskie. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej lecz tak jak mówię równie dobrze możecie pójść w ostrzejszą wersję dodając paprykę ostrą czy chili.

Tak przy okazji chciałabym na forum publicznym bardzo podziękować mojemu chłopakowi, który pomimo swoich obowiązków poświęca bardzo dużo czasu na sklejanie filmików. Pomaga mi również pod każdym względem informatycznym oraz duchowym ponieważ mocno we mnie wierzy… Dodatkowo ruch, który jest generowany codziennie (ok. 5 tysięcy użytkowników dziennie), zdjęcia Waszych wypieków, które do mnie przesyłacie, lajki na Facebooku, komentarze sprawiają, że z każdym dniem coraz bardziej kocham to co robię! Życzę każdemu, aby znalazł pasję-pracę w swoim życiu 🙂 Ja ją niecały rok temu odkryłam, dynamicznie się rozwija, czego chcieć więcej!

Przepis na: Fit risotto

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 500 g mieszanki warzyw mrożonych np. typu włoskiego (u mnie z Lidla): kukurydza, papryka, cukinia, ogórek, marchew
  • 2 saszetki ryżu białego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu
Wyślij emailem

Fit risotto - przepis krok po kroku


Krok 1

Fit risotto

Ryż gotujemy wraz z dodatkiem curry oraz soli (według uznania). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie z oliwek, posypujemy przyprawą do kurczaka. 


Krok 2

Fit risotto

Pieczarki obieramy,kroimy, dodajemy do podsmażonego kurczaka. Wsypujemy również mrożone warzywa na patelnię (ja użyłam “po włosku” z Lidla), dodajemy ugotowany ryż, przyprawy według uznania ( u mnie papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, pieprz). Wlewamy szklankę wody, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Na końcu dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!


Fit risotto

Fit risotto

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 21

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
7 lat temu

Pycha! Często robię wieczorem kiedy mam czas i odgrzewam kolejnego dnia na obiad. Wszystkim bardzo smakuje i upominają się bym robiła częściej:) Dziękuję za super przepis:))

Marta Bukrewicz
Marta Bukrewicz
7 lat temu

Nie odważyłabym się nazwać tego dania risottem.
Poza tym właśnie trwa sezon na wszystkie warzywa, które miałaś w mieszance, są najtańsze i najpyszniejsze. Oczywiście, sama używam czasem mrożonek, ale nie w pełni sezonu 🙂