Pora na coś pysznego z kuchni meksykańskiej! Przedstawiam pomysł na pyszny i nietypowy obiad czyli zapiekana enchillada z kurczakiem oraz paprykowo-pomidorowym farszem. No po prostu pycha!
Przepis na: Enchillada z kurczakiem
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 10 min
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 8
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 4 listki świeżej bazylii
- szczypta papryki ostrej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 8 tortilli
- 10 dag żółtego sera np. mozzarella, cheddar
Pokrojoną cebulę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy.
Paprykę i listki świeżej bazylii kroimy drobno, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Wsypujemy kukurydzę, paprykę ostrą, mieszamy.
Kurczaka kroimy w małe plasterki, smażymy na rozgrzanej patelni i oliwie. Gdy kurczak będzie już usmażony to dodajemy 5 dag startego żółtego sera.
Ściągamy z ognia, delikatnie mieszamy aż się rozpuści ser.
Każdą tortillę podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Nakładamy na każdą tortillę łyżkę farszu, kurczaka, zwijamy.
Do wysmarowanej tłuszczem foremki wkładamy nasze tortille. (W dużej foremce można podpiec nawet wszystkie tortille na raz). Wierzch smarujemy lekko farszem oraz posypujemy startym serem. Podpiekamy około 8 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!