Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryżowy deser Belriso, który można kupić praktycznie w każdym sklepie. Stwierdziłam, że skoro co chwilkę je kupuję to może lepiej by było poeksperymentować i stworzyć taki własny domowy deser przypominający jego smak. Metodą prób i błędów nareszcie się udało! Wyszedł przeeeeeepyszny 🙂 Może nie przypomina w stu procentach smak kupczego, lecz z pewnością niczym mu nie odstaje. Jest dużo zdrowszy niż tradycyjny z mnóstwem konserwantów.
Przepis na: Domowe BELRISO
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 750 ml mleka
- 100 g ryżu białego
- 32 g cukru waniliowego
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- sos czekoladowy
Do wysokiego garnka wlewamy mleko, podgrzewamy. Wsypujemy ryż oraz cukier waniliowy- całość gotujemy około 30-35 minut aż mleko praktycznie w całości wyparuje, a ryż stanie się gęsty i nabierze “budyniowej” konsystencji. Pod koniec gotowania radziłabym co chwilkę mieszać aby ryż od spodu się nie przypalił.
Połowę ciepłego ryżu przelewamy do drugiego naczynia, wsypujemy kostki czekolady.
Mieszamy łyżką aż czekolada się całkiem rozpuści. Odstawiamy oba naczynia do lodówki na minimum 20 minut.
Do dwóch szklanek nakładamy po równo schłodzonego czekoladowego ryżu, następnie opcjonalnie polewamy polewą czekoladową, a na wierzch nakładamy jasną masę ryżową. Dekorujemy listkiem mięty. Ponownie wkładamy do lodówki lub jemy od razu. Smacznego!