Dzisiaj rano patrząc w telewizji śniadaniowej z jaką łatwością kobieta wykonywała taki domek z piernika stwierdziłam, że to nie może być nic trudnego. Nie pomyliłam się, jednak nie wyszedł mi tak efektowny i równiutki jak jej lecz myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem ładnie. Jeżeli dobrze wytniecie sobie równiutkie ściany to nie będziecie mieli najmniejszego problemu ze sklejeniem go w całość. Domek z piernika świetnie się prezentuje na świątecznym stole. Jest w pełni jadalny, nie jest twardy ani za kruchy-idealny do sklejania w całość. Bardzo polecam!
Zajrzyjcie stronkę: http://www.mojpieknystol.pl na której można znaleźć świetne dodatki na stół.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto piernikowe. Wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie wycinamy sobie szablon ścian oraz dachu z papieru, odrysowuję na rozwałkowanym cieście (podczas wałkowania podsypuję mąką). Na moje dwa domki składają się: ściana duża: 12 x 8 cm, bok: 8 x 8 cm, dach: 15×8 cm, spady między dachem a mniejszą ścianą po 5 cm- wysokość 10 cm. Wycinam okna na ścianach 12×8 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25 minut. Odstawiam, by wystygło. Z białka i cukru pudru robię gęsty lukier. Sklejam ściany, dach, dekoruję lukrem według własnych pomysłów.Przepis na: Domek z piernika
Składniki:
Przygotowanie: 60
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 80 min