Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto marchewkowe z dżemem

Przygotowania do Wielkanocy w toku, firanki już wyprane, dywany wytrzepane, teraz “tylko” trzeba jeszcze posprzątać, popiec… takie tam! 🙂 Dzisiaj przygotowałam ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym oraz pistacjami. U nas w domu jest uwielbiane, szybko się je przygotowuje, a do tego jak pięknie pachnie cynamonem, przyprawą do piernika! Całość smakuje świetnie 🙂

Przepis na: Ciasto marchewkowe z dżemem

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 65 min 

Składniki :

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem np. pomarańczowy lub figa z pomarańczą Stovit

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Ciasto marchewkowe
Krok 1 

Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.


Ciasto marchewkowe
Krok 2 

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.


Ciasto marchewkowe
Krok 3 

Wsypujemy wszystkie suche składniki, startą marchewkę oraz 2-3 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średnia blaszka 24 x 24 cm). Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu.


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button