Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Przed Wami przepis na rewelacyjne, szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Puchate, wilgotne i niesamowicie smaczne. Tym razem zaserwowałam je z rabarbarem, jednak równie dobrze możecie użyć malin, brzoskwiń, truskawek czy borówek amerykańskich.

Zauważyłam, że jest wiele osób, którym ciasta jogurtowe totalnie nie wychodzą. Niestety jest to trochę kapryśny wypiek i ciężko mi do końca wytłumaczyć dlaczego… Ja się zawsze trzymam kilku bardzo prostych zasad, dzięki którym ciasto jogurtowe wychodzi mi za każdym razem.

Jak uniknąć zakalca w cieście jogurtowym:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
  • Nie korzystaj z zamrożonych owoców, ponieważ mogą puścić zbyt dużą ilość wody/soku
  • Zbyt duża ilość owoców na wierzchu ciasta nie jest wskazana
  • Miksujemy na jasną masę jajka z cukrem, resztę dodawanych składników mieszamy za pomocą trzepaczki, jedynie do momentu połączenia się składników (ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania)

Przepis na: Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45-50 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto jogurtowe:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 170g)
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego

Dodatkowo:


Jak zrobić ciasto jogurtowe?

ciasta z owocami
Krok 1 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!

Trzy jajka miksujemy z cukrem (170g) i cukrem wanilinowym (30g) na jasną, puszystą masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5-7 minut).


ciasta z owocami
Krok 2 

Wsypujemy przesianą mąkę (320g), płaską łyżkę proszku do pieczenia, a także dodajemy olej (110 g), a także jogurt naturalny (330g). Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki (nie korzystaj już z miksera), jedynie do momentu połączenia się składników (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania). Odstawiamy przygotowane ciasto tak na 5-10 minut.


Krok 3

Ciasto przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa 25×25 cm). Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy równomiernie na cieście.  


Krok 4

Przygotowujemy kruszonkę z tego przepisu klik >> . Pieczemy przez około 45- 50 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. 


Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

ciasta z owocami

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ciasto z rabarbarem

Uwielbiam piec ciasta z owocami. Kojarzą mi się z wakacjami, miło spędzanymi dniami, a także relaksem i odpoczynkiem. Ciasto z rabarbarem przygotowuję zawsze w maju, kiedy można w warzywniakach dorwać świeżutki rabarbar. Przygotowałam więc bardzo weekendowy wypiek – rewelacyjne ciasto jogurtowe z rabarbarem i maślaną kruszonką. To ekspresowe i tanie ciasto z owocami. Jak dla mnie palce lizać!

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe wychodzi puchate, a do tego wilgotne i pięknie się kroi. Do tej pory piekłam sporo ciast jogurtowych, lecz tym razem zaserwowałam je z rabarbarem, który świetnie podkreśla smak wypieku. Jeżeli jednak za nim nie przepadasz, to równie dobrze możesz w zastępstwie użyć malin, brzoskwiń, truskawek czy borówek amerykańskich.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

To ekspresowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i maślaną kruszonką możesz przygotować dosłownie w 15 minut. Później tylko do piekarnika i gotowe! Pamiętaj żeby się zastosować do moich kilku wskazówek jak uniknąć zakalca w ciastach jogurtowych! To bardzo ważne, ponieważ przede wszystkim po dodaniu zimnego jogurtu do ciasta może powstać wspomniany zakalec…

Close