Ciasto z rabarbarem i kruszonką – szybkie i wilgotne!

4.7/5 (242 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 50 min pieczenia

Ciasto z rabarbarem przepis

Opis przepisu

Przed Wami przepis na rewelacyjne, szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puchate, wilgotne i niesamowicie smaczne. Tym razem zaserwowałam je z rabarbarem, jednak równie dobrze możecie użyć malin, brzoskwiń, truskawek czy borówek amerykańskich. To szybkie do przygotowania ciasto z rabarbarem to hit w moim domu! Zanim rozpoczniesz robić to ciacho, koniecznie przeczytaj moje wskazówki odnośnie pieczenia ciast jogurtowych. Dzięki temu Twoje ciasto jogurtowe z rabarbarem wyjdzie idealne!

Ciasto jogurtowe

Zauważyłam, że jest wiele osób, którym ciasta jogurtowe totalnie nie wychodzą. Niestety jest to trochę kapryśny wypiek i ciężko mi do końca wytłumaczyć dlaczego… Ja się zawsze trzymam kilku bardzo prostych zasad, dzięki którym ciasto jogurtowe wychodzi mi za każdym razem.

Jak uniknąć zakalca w cieście jogurtowym:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
  • Nie korzystaj z zamrożonych owoców, ponieważ mogą puścić zbyt dużą ilość wody/soku
  • Zbyt duża ilość owoców na wierzchu ciasta nie jest wskazana
  • Miksujemy na jasną masę jajka z cukrem, resztę dodawanych składników mieszamy za pomocą trzepaczki, jedynie do momentu połączenia się składników (ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania)

Ciasto jogurtowe z owocami

Szukasz podobnego przepisu na ciasto jogurtowe z owocami? W takim razie koniecznie wypróbuj moje ulubione ciasto jogurtowe z truskawkami lub szybkie ciasto jogurtowe z owocami lata. Na blogu znajdziesz też sporo fajnych przepisów na placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Polecam spróbować placuszki jogurtowe z bananami lub placki jogurtowe z truskawkami.

Przepis na: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – szybkie i wilgotne!

Składniki:

Ciasto jogurtowe:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 170g)
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – szybkie i wilgotne! - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasta z owocami

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Trzy jajka miksujemy z cukrem (170g) i cukrem wanilinowym (30g) na jasną, puszystą masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5-7 minut).


Krok 2

Placek z rabarbarem

Wsypujemy przesianą mąkę (320g), płaską łyżkę proszku do pieczenia, a także dodajemy olej (110 g), a także jogurt naturalny (330g). Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki (nie korzystaj już z miksera), jedynie do momentu połączenia się składników (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania). Odstawiamy przygotowane ciasto tak na 5-10 minut.


Krok 3

Ciasto przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa 25×25 cm). Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy równomiernie na cieście.  


Krok 4

Placek z rabarbarem

Przygotowujemy kruszonkę z tego przepisu klik >> . Pieczemy przez około 45- 50 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.  


Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

ciasta z owocami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 242

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Placek z rabarbarem

Uwielbiam piec ciasta z owocami. Kojarzą mi się z wakacjami, miło spędzanymi dniami, a także relaksem i odpoczynkiem. Placek z rabarbarem przygotowuję zawsze w maju, kiedy można w warzywniakach dorwać świeżutki rabarbar. Przygotowałam więc bardzo weekendowy wypiek – rewelacyjne ciasto jogurtowe z rabarbarem i maślaną kruszonką. To ekspresowe i tanie ciasto z owocami. Jak dla mnie palce lizać!

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe wychodzi puchate, a do tego wilgotne i pięknie się kroi. Do tej pory piekłam sporo ciast jogurtowych, lecz tym razem zaserwowałam je z rabarbarem, który świetnie podkreśla smak wypieku. Jeżeli jednak za nim nie przepadasz, to równie dobrze możesz w zastępstwie użyć malin, brzoskwiń, truskawek czy borówek amerykańskich.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

To ekspresowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i maślaną kruszonką możesz przygotować dosłownie w 15 minut. Później tylko do piekarnika i gotowe! Pamiętaj żeby się zastosować do moich kilku wskazówek jak uniknąć zakalca w ciastach jogurtowych! To bardzo ważne, ponieważ przede wszystkim po dodaniu zimnego jogurtu do ciasta może powstać wspomniany zakalec…

RozwińZwiń