Kruche ciastka serduszka przełożone dżemem wiśniowym- idealny dodatek do popołudniowej kawusi. Jak dla mnie są rewelacyjne z każdym dżemem, a nawet marmoladą. Gdy są jeszcze ciepłe i z piekarnika już pięknie pachnie to już ciężko się powstrzymać przed ich zjedzeniem, a jeszcze trzeba je przełożyć dżemem!
Przepis na: Ciastka serduszka przełożone dżemem
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 14 min
Łącznie: 29 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 szczypty cukru z prawdziwą wanilią np. prosto z Młynka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem wiśniowy
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto.
Zagniatamy kruche ciasto.
Za pomocą foremek do wykrawania serduszek (ja mam 3 różnych rozmiarów) wycinamy całe serca. W połowie z nich, za pomocą mniejszych foremek wycinamy w ich środku mniejsze serca. Układamy równomiernie w wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec przez około 12-14 minut w temp. 170 stopni. Gdy lekko przestygną to na całe serduszka nakładamy łyżeczkę dżemu, przykrywamy wyciętą częścią serduszka. Dodatkowo można je oprószyć cukrem pudrem.