
Ciasteczka grzebyki z konfiturą z czarnych porzeczek stanowią fantastyczną przekąskę do kawusi. Są kruchutkie, smaczne, a także rozpływają się w ustach.
Przepis na: Ciasteczka grzebyki z dżemem
Łącznie: 45 min
Składniki:
-
250 g maki pszennej
-
250 g zimnego masła
-
250 g twarogu np. półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- cukier trzcinowy lub cukier gruba Rafinada
-
cukier puder do posypania
- konfitura z czarnych porzeczek Stovit
Wykonanie:
Mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkowujemy cienko w kształt prostokąta. Na środku prostokąta nakładamy marmoladę i zawijamy w rulonik dwa razy, który odcinamy od reszty ciasta. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta.
Zawinięte ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na około 6 cm kawałki, które z jednej strony w równych odstępach nacinamy do 1/3 wysokości.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubszym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je opcjonalnie cukrem pudrem.