Bułki do burgerów

4.6/5 (132 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Bułki do burgerów przepis

Domowe burgery smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek! Mięciutka bułka, soczyste mięso wołowe i ulubione dodatki… To jest to! Bułki do burgerów są puchate, mięciutkie i pięknie się kroją. Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tych pysznych bułek, które mogą tworzyć podstawę każdego burgera, ale równie dobrze możecie jeść je na śniadanie w formie zwykłych kanapek.

Bułki do hamburgerów

Bułki do burgerów są rewelacyjne w smaku. Już same w sobie smakują genialnie! Moje bułki do hamburgerów udekorowałam na wierzchu sezamem, ale równie dobrze możecie użyć czarnuszki czy siemię lniane.

Jeśli szukasz podobnego przepisu to zachęcam Was także do wypróbowania pysznych domowych hot-dogów.

Przepis na: Bułki do burgerów

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 plaska łyżka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania
Wyślij emailem

Jak zrobić bułki do burgerów?


Krok 1

domowe burgery

Do miseczki wkruszyć 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), dodać letnie mleko (ok. 100 ml), łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wodę, łyżkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


Krok 2

burgery

Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 10-12 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.

Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce np. wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub po prostu zwykłą wodą oraz posypujemy odrobiną sezamu lub czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni.


Krok 3

Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.


bułki do burgerów

Bułki do burgerów

hamburgery

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 132

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Czarna-a7
Monika
5 miesięcy temu

Pomocy, zrobiłam mini bułeczki i wyszły twarde. Już samo ciasto jak wyrastało było dość zbite i ciężkie. Co mogłam źle zrobić, wszystko wg przepisu, tylko zamiast ręcznie wyrabiałam w robocie planetranym. Planuję zrobić jeszcze raz i nie wiem jak uniknąć powtórki 🙁

16972683659722385211516701123761.jpg
Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

Czy mogę upiec bułki wieczorem, w dzień przed imprezą? Czy burgery z wołowiną można podać na zimno ?

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Smakują obłędnie

received_568645488209457-1653229476.1628.jpeg
Gosia
Gosia
3 lat temu

Witam, czy rozczyn można zrobić na wodzie, zamiast na mleku? Nie mogę jeść produktów mlecznych. Pozdrawiam 🙂

Burgery

Lubisz domowe fast-foody? Mam dla Ciebie przepis idealny na pyszne, sycące burgery, które podbiją Twoje serce i oczywiście podniebienie. Domowe burgery składają się z mięciutkiej, puszystej bułki drożdżowej, która jest tak naprawdę podstawą tego dania. Nie kupuję nigdy gotowych bułek, które można kupić w marketach, ponieważ dla mnie to czysta chemia, która psuje cały smak burgera. Zachęcam Was do wypróbowania domowych bułek do burgerów, które są naprawdę łatwe do przygotowania. Ten tani wypiek z pewnością wyjdzie Ci już za pierwszym razem.

Bułki do burgerów

Jak dla mnie te domowe, wypasione burgery smakują przynajmniej kilka razy lepiej niż te ze znanych, tanich sieciówek! Moje bułki do burgerów są naprawdę puchate, mięciutkie, a do tego tak pięknie się kroją. Byłoby mi miło gdyby udało mi się Was zachęcić do wypróbowania tych moich pysznych bułek, które przede wszystkim tworzą podstawę każdego burgera. Równie dobrze polecam je sobie jeść na kolację czy śniadanie w formie zwykłych kanapek. Nawet z samym masłem, bułki do burgerów smakują świetnie!

Bułki do hamburgerów

Moje domowe bułki do burgerów wyjdą już za pierwszym razem! Z przepisu wychodzi około 10 większych bułeczek, które warto udekorować na wierzchu sezamem, jednak równie dobrze możecie użyć czarnuszki czy siemię lniane. Jeśli szukasz podobnego przepisu to zachęcam Was także do wypróbowania pysznych domowych hot-dogów.

RozwińZwiń