Jedliście kiedyś budyń jaglany? Ja już kilka razy miałam okazję go wypróbować i nawet chciałam go kiedyś umieścić na blogu lecz uważałam, że receptura nie jest do końca sprawdzona i szczerze mówiąc nie porywała w smaku. Chwilkę mi zajęło opracowanie receptury idealnej, tak aby proporcje były jak najlepsze i żeby za każdym razem wychodził taki sam… Także przed Wami mój pyszny fit budyń jaglany (w wersji wegańskiej) ! Dlaczego fit? Ponieważ zwykły cukier zastąpiłam zdrowym, prawdziwym miodem. Użyłam również mleka roślinnego oraz kokosa w trzech składnikach: dodając wiórki kokosowe, mleczko kokosowe oraz troszkę oleju kokosowego! No cóż kto nie przepada za kokosem to niech nawet nie czyta dalej… 🙂 Ja go uwielbiam w każdej postaci i taki budyń (oczywiście jeszcze ciepły) smakuje świetnie i to nie tylko za sprawą truskawek oraz roztopionej gorzkiej czekolady na wierzchu… No po prostu pycha! <3
Równie dobrze może stanowić fajną bazę do ciast, tart czy innych wypieków 🙂
Łącznie: 25 min
Przepis na: Budyń jaglany – najlepszy
Składniki:
- 5 łyżek suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 30 g oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
- kilka truskawek
- roztopiona gorzka czekolada (wystarczy 5 kostek+ łyżka mleka)
Wykonanie: