Na takie upalne dni idealnym pomysłem jest przygotowanie brzoskwiniowego sernika na zimno. Jest to bardzo prosty serniczek z galaretką oraz okrągłymi biszkoptami. Robi się go chwila moment, a gdyby nie tężejące galaretki to czas jego wykonania wynosiłby 20 minut. Owoce jakie użyłam do galaretki to pokrojone brzoskwinie oraz dojrzałe mango.
Przepis na: Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango
Składniki:
- 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 400 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
- 250 g mascarpone
- 16 g cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa (galaretkę można zastąpić 2 łyżkami żelatyny)
- 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej Naturalnie Owocowe Stovit
- 100 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3 szklanki wrzątku
- 1 dojrzałe mango
- kilka nektarynek lub brzoskwiń (ewentualnie brzoskwinie z puszki)
- paczka okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango - przepis krok po kroku
Wykonanie:
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder.
Galaretkę (cytrynową lub brzoskwiniową) lub żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, serek homogenizowany, konfiturę brzoskwiniową z kawałkami owoców, cukier waniliowy oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera.
Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki, boki foremki również można stopniowo okładać biszkopcikami. Nakładamy gęstą masę, wyrównujemy wierzch, a na nim nakładamy warstwę owoców (pokrojone mango oraz brzoskwinie). Wkładamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wtedy wylewamy ją na owoce. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Czy można pominąć dodanie konfitury brzoskwinowej?
Można 🙂
Wygląda apetycznie. Muszę wypróbować przepis. Mango i brzoskwinia – świetny pomysł. Ciągle przygotowuję sernik na zimno z truskawkami/malinami, pora na zmianę 🙂