Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

120 min

Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

Na takie upalne dni idealnym pomysłem jest przygotowanie brzoskwiniowego sernika na zimno. Jest to bardzo prosty serniczek z galaretką oraz okrągłymi biszkoptami. Robi się go chwila moment, a gdyby nie tężejące galaretki to czas jego wykonania wynosiłby 20 minut. Owoce jakie użyłam do galaretki to pokrojone brzoskwinie oraz dojrzałe mango.

Przepis na: Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

Składniki:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
  • 250 g mascarpone
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa (galaretkę można zastąpić 2 łyżkami żelatyny)
  • 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej Naturalnie Owocowe Stovit
  • 100 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 szklanki wrzątku
  • 1 dojrzałe mango
  • kilka nektarynek lub brzoskwiń (ewentualnie brzoskwinie z puszki)
  • paczka okrągłych biszkoptów
Wyślij emailem

Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango - przepis krok po kroku


Wykonanie:

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder.

Galaretkę (cytrynową lub brzoskwiniową) lub żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, serek homogenizowany, konfiturę brzoskwiniową z kawałkami owoców, cukier waniliowy oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera.

Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki, boki foremki również można stopniowo okładać biszkopcikami. Nakładamy gęstą masę, wyrównujemy wierzch, a na nim nakładamy warstwę owoców (pokrojone mango oraz brzoskwinie). Wkładamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wtedy wylewamy ją na owoce. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!


Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

 

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
6 lat temu

Czy można pominąć dodanie konfitury brzoskwinowej?

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  Joanna

Można 🙂

Hanna Ewa
Hanna Ewa
6 lat temu

Wygląda apetycznie. Muszę wypróbować przepis. Mango i brzoskwinia – świetny pomysł. Ciągle przygotowuję sernik na zimno z truskawkami/malinami, pora na zmianę 🙂