Rewelacja! Tak dobrej zapiekanej owsianki już dawno nie jadłam. Pomysł na nią naszedł mnie podczas jej robienia. Początkowo miała być zwykła gotowana z brzoskwiniami lecz zobaczyłam stojące na półce kokilki i postanowiłam ją upiec z dodatkiem domowego karmelu. Czas jej wykonania, przygotowania karmelu i upieczenia zajmuje do 20 minut. No po prostu pycha!
Przepis na dwie porcje.
Przygotowania owsianki zaczynam od wlania mleka i płatków do garnka. Podgrzewamy zawartość i odstawiamy aby płatki zwiększyły swoją objętość. Na deseczce kroimy brzoskwinię – nektarynkę. Włączamy w międzyczasie piekarnik na 150 stopni. Na patelni przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier na rozgrzaną patelnię i bez mieszania czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy.Przepis na: Brzoskwiniowa owsianka przykryta karmelem
Składniki:
Podnosimy patelnie z ognia i machamy nią delikatnie aby wprawić w ruch rozpuszczający się cukier. (Nie mieszamy bezpośrednio łyżką po patelni bo zrobią się grudki!) .
Szybko nakładamy owsiankę i pokrojoną brzoskwinię do kokilek. Na nią polewamy ciepły karmel ( ważne jest aby karmel był jeszcze gorący co umożliwi łatwe jego wlewanie do kokilek bo inaczej szybko zastygnie na patelni). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 7 minut. Polecam zjedzenie chwilkę po upieczeniu, póki jeszcze owsianka jest gorąca , a karmel płynny bo wtedy jest najsmaczniejsza.