Dzisiaj chciałam zrobić dla chrześnicy jakieś kolorowe ciasteczka. Przepis powstał przez całkowity spontan, ale wyszły kruchutkie, smaczne z bananowym posmakiem. Dodatkowo dodałam kolorową posypkę i odrobinę cukru waniliowego. Zniknęły bardzo szybciutko z talerzy, aż żałowałam, że nie zrobiłam ich więcej 🙂
Przepis na: Bananowe ciasteczka
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 20
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka kolorowej posypki
- 1 banan
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy banana, miksujemy na wysokich obrotach.
Dodajemy jajko, proszek do pieczenia oraz łyżkę cukru waniliowego.
Wsypujemy kolorową posypkę.
Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kółka.
Piec 15 minut w temp. 180 stopni. W kartce wycinamy gwiazdkę i posypujemy nad nią cukrem pudrem tworząc ozdobę gwiazdkową na każdym ciasteczku.