Opis przepisu
Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Kruche maślane ciasto zakrywa ukryty w środku domowy budyń… Jak dla mnie rewelka!
Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę malinami, borówkami i kremem budyniowym.
Przepis na: Babeczki z budyniem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Budyń waniliowy:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 220 g mąki tortowej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 5 żółtek
Zobacz również:
Jak zrobić babeczki z budyniem?
Krok 1
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.
Krok 2
Krok 3
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem.
Do środka babeczek nakładamy po czubatej łyżeczce zimnego, gęstego budyniu. Wierzch przykrywamy znowu rozwałkowanym i wyciętym np. za pomocą szklanki ciastem. Spód i wierzch ciasta łączymy delikatnie palcami tak by budyń był schowany i nie wyciekał spod ciasta.
Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło).
Po przestygnięciu ciasta oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Czy można je piec w papierowych foremkach?
Nie, papierowa foremka przecież nie utrzyma ciężaru kruchego ciasta i każda będzie w innym kształcie.
O super, robiłam z innego przepisu kiedyś, ale budyń po upieczeniu jakby zniknął nawet gdy wydawało mi się, że nakładałam sporo, jak to wygląda tu?
Ciężko mi powiedzieć, bo przepisów w internecie jest mnóstwo i nie wiem dlaczego Pani zniknął budyń – to raczej autora poprzedniego przepisu trzeba było zapytać 😛
Tutaj nic nie znika… Przynajmniej nie słyszałam o takim przypadku.
Przepyszne! Ciasto idealne. Będę robić na pewno jeszcze nie raz! Brakło mi budyniu,bo robiłam ze sklepowego w torebce i do reszty babeczek dodałam zamiast tego truskawki. Przepis będę miała również jako bazę do innych pomysłów na babeczki.
Super 🙂
Cześć,
ile babeczek wychodzi z przepisu? 🙂
Mi wyszło około 5 babeczek i duże ciasto. Radze nie dodawać więcej mąki niż jest w przepisie do kremu bo wyjdzie
5 babeczek?? 🤔
Ile wcześniej można upiec babeczki? I jak je przechowywać?
Najlepiej 1-2 dni szybciej, a przechowujemy raczej w lodówce np. w jakimś plastikowym zamykanym pojemniku żeby nie przeszły zapachem mięsa itp 🙂
Cześć czy jak zostało mi dużo budyniu to nadaje się do zrobienia kremu do tartaletek?
Hej, tak można go użyć jako kremu do tartaletek i dodać np. owocki 🙂