Przekąski

  • pieczarki w serowym cieście

    Chrupiące pieczarki w serowym cieście

    Te pyszne chrupiące pieczarki znalazłam ostatnio na blogu Kulinarne Przeboje i muszą przyznać, że są naprawdę świetne! W cieście serowym smakują rewelacyjnie nie tylko jako dodatek do obiadu, również jako przekąska imprezowa na ciepło. Osobiście uważam, że zimne nie są tak pyszne jak cieplutkie, wyjęte prosto z patelni więc świetnym pomysłem jest przygotowanie…

    Czytaj dalej »
  • przekąski na krakersach

    Wakacyjne przekąski na krakersach

    Przychodzą do Ciebie goście na grilla i szukasz przepisu na szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę? Polecam wakacyjne przekąski na krakersach. Jest to pomysł na błyskawiczne danie (czas ich wykonania to max. 10 minut), do którego równie dobrze możecie dodać ulubione warzywka lub dodatki np orzechy, prażony słonecznik itp. Zdecydowanie główną…

    Czytaj dalej »
  • Bułeczki czosnkowo-serowe

    Bułeczki czosnkowo-serowe z dodatkiem czerwonej papryki i natki pietruszki to fajny pomysł na słoną przekąskę na przyjęciu. Wychodzą mocno ziołowe z zapieczonym na górze żółtym serkiem.  Jak dla mnie super połączenie i podane na ciepło prosto z piekarnika robią furorę. Sprawdzą się doskonale w czystej postaci lecz mogą stanowić fajny dodatek do sałatek,…

    Czytaj dalej »
  • Bułeczki pasztetowo-pieczarkowe

    Bułeczki pasztetowo-pieczarkowe

    Pogodę to my mamy teraz piękną więc jest to najlepszy sezon na letnie grillowanie, spotkania ze znajomymi. Wymyślam co rusz to nowe przepisy na wakacyjne przekąski aby urozmaicić ten fajny wakacyjny czas! 🙂 Mając w lodówce zapas pasztetów firmy Profi, które jako dziecko jadłam bardzo często na śniadanie (oczywiście…

    Czytaj dalej »
  • Paluchy serowe

    Paluchy serowe

    Mam dla Was przepis na świetną przegrychę do barszczu, piwa itp… Paluchy serowe! Smaczne, szybkie, kruche- oczywiście z kminkiem. Jak dla mnie rewelka! Przepis z książki “Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej. Koniecznie musicie je wypróbować! Bo… naprawdę warto 🙂

    Czytaj dalej »
  • Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Tym razem mam dla Was jajka faszerowane pieczarkami. Jak dla mnie najlepsze są pierwszego dnia, bo potem pieczarki ciemnieją, jednak nie zmienia to ich smaku. Takie jajka to niewątpliwie urozmaicenie stołu czy to na rodzinne zjazdy, przyjęcia czy nawet fajny pomysł na kolację. Wykonanie ich jest banalnie…

    Czytaj dalej »
  • koreczki

    Koreczki imprezowe

    Szukasz przepisu na przekąskę imprezową? Polecam błyskawiczne koreczki imprezowe z różnymi rodzajami sera, kabanosami, oliwkami oraz ogórkiem kiszonym. Do alkoholu pasują jak ulał, bo są takie na raz do schrupania. Od kiedy polubiłam oliwki to staram się je często przemycać do różnych przepisów. Dodatkowo kabanos, ser salami, pleśniowy oraz feta……

    Czytaj dalej »
  • muffiny śniadaniowe

    Zapiekane serowe muffiny śniadaniowe

    Uwielbiam muffiny śniadaniowe. Za każdym razem staram się je urozmaicać i próbować nowych ich smaków. Nie dodaję do nich mąki, tłuszczu, a jedynie jajka i dodatki w zależności od asortymentu lodówki. W dzisiejszym pysznym wydaniu proste, zapiekane muffiny serowo- koperkowe, które po ich zjedzeniu wprowadziły mnie od razu w świetny humor. Do tego…

    Czytaj dalej »
  • Wiejskie calzone

    Wiejskie calzone

    Lubicie calzone? 🙂 Ja uwielbiam! Dzisiaj mnie naszło na wiejskie calzone, z dużą ilością cebulki, podsmażanej kiełbaski, czosnku, kukurydzy oraz mozzarelli. Nie no rewelacja! 🙂 Wyszło puszyste, idealnie doprawione. W całym domu tak pięknie pachniało gdy wyciągałam je z piekarnika, że musiałam walczyć sama ze sobą aby szybko je sfotografować…

    Czytaj dalej »
  • Bułeczki z farszem

    Bułeczki z farszem

    Dzisiaj dostałam zlecenie od moich dziadków – drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich. Dawniej była to u nas w domu często pojawiająca się przekąska. Jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu oraz smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciężko się powstrzymać jednak muszę stwierdzić, że na zimno smakuje…

    Czytaj dalej »