Bez pieczeniaSłodkości

Prawdziwe włoskie tiramisu

Tiramisu- prawdziwy klasyk wśród włoskich deserów! Jest niesamowicie pyszny, a dodatkowo prosty do przyrządzenia <3 Przyrządzony na bazie serka mascarpone- jeżeli w przepisach macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to sto procentowe tiramisu. Prawdziwe nie zawiera śmietany ponieważ ona nie spełnia żadnej pożytecznej roli. To nie ona odpowiada za rewelacyjną konsystencję kremu, tylko idealne ubicie żółtek oraz ich odpowiednie połączenie z serem. Jeżeli krem wyjdzie Wam zbyt rzadki to niestety wina leży już na samym początku czyli zbyt krótkie, mało dokładne ubite żółtka. Podczas ubijania powinny one zdecydowanie zwiększyć swoją objętość, pięknie się ubić na jasną masę. Wiem co niektórzy uważają na temat dodawania surowych żółtek- ja dodałam gorący syrop cukrowy stworzony z wody i cukry lekko zaparzając tym żółtka. A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Wracając do kremu to powinien być on gęsty, nawet jeżeli troszkę jest rzadki to nie martwcie się, wstawcie go do zamrażalnika na 20-30 minut i wtedy na spokojnie przełożycie nim biszkopty.

Likier Amaretto też może być dodany, jednak nie jest to oryginalny składnik Tiramisu. Biszkopty najlepiej użyć podłużne, (nie okrągłe!) namaczając je w ponczu kawowym, na który się składa mocne espresso (ja użyłam mocnej kawy z 4 łyżeczek zaparzonej w kawiarce) z trzema łyżeczkami cukru, można dodać oczywiście więcej.

Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao. U mnie dodatkowo na wierzchu truskawka i listek mięty 🙂 Smacznego!

Przepis na: Prawdziwe włoskie tiramisu

  Łącznie: 25 min + chłodzenie

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji
  • 1/2 szklanki wody

Poncz kawowy:

  • 250 ml espresso
  • 3-4 łyżki cukru

włoskie tiramisu
Krok 1 

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut aż cukier się całkiem rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy w mikserze bardzo dokładnie, stopniowo dolewamy ciepły syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce serek mascarpone. Mieszamy.


włoskie tiramisu
Krok 2

Do miseczki wlewamy kawę espresso, cukrujemy, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Na dnie foremki do pieczenia (u mnie o wymiarach 23 x 23 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy obficie kakao. Smacznego!


włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi