vitamoc blendery
vitamoc blendery
Babeczki i muffinySłodkości

Pomarańczowe babeczki wielkanocne

Jak tam Wasze przygotowania do świąt wielkanocnych? 🙂 Macie już wyszukane przepisy na ciasta i potrawy? Jeżeli nie to nic nie szkodzi, nadrobimy to! Kupiłam ostatnio w Lidlu takie fajne silikonowe foremki do pieczenia wielkanocnych mini babek. Oczywiście nie wytrzymałam długo i musiałam koniecznie je wypróbować. Zrobiłam mocno pomarańczowe babeczki wielkanocne z wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz startą jej skórką. Jakby było za mało pomarańczowo to przemyciłam ją jeszcze do lukru 🙂 Wyszły mięciutkie, aromatyczne… No po prostu pycha!

Przepis na: Pomarańczowe babeczki wielkanocne

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

babeczki wielkanocne
Krok 1 

Jajka wbijamy do wyższej miski, dodajemy cukier, miksujemy. Wlewamy roztopione masło, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz ścieramy z niej skórkę. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.


wielkanocne babeczki
Krok 2 

Miksujemy do uzyskania jasnej, gęstej masy.


babeczki wielkanocne
Krok 3

Silikonową foremkę do pieczenia babeczek smarujemy lekko masłem, aby ułatwić ich późniejsze wyciąganie. Nalewamy równomiernie do foremki. Piec przez 20-22 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można przygotować pomarańczowy lukier: cukier puder oraz sok z pomarańczy mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Smacznego!


babeczki wielkanocne

babeczki wielkanocne

babeczki wielkanocne

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close