CiasteczkaSłodkości

Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem

Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem są jedne z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Są tak smaczne, że zawsze znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie posyp je z wierzchu grubszym cukrem np. Rafinadą lub trzcinowym, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące.

Przepis na: Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem

 Łącznie: 45 min

Składniki:

  • 200g maki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 200g twarogu np. półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 32g cukru wanilinowego
  • 1 większe jabłko

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • cukier trzcinowy lub cukier gruba Rafinada
  • cukier puder do posypania

ciasteczka serowe z jabłkiem
Krok 1 

Mąkę, zimne masło, cukier puder, waniliowy, żółtko oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na środek każdego nakładamy mały kawałeczek jabłka przy obwodzie placka. Przykrywamy drugą połową ciasta i lekko dociskamy, lecz nie zlepiamy. Ciasteczka układamy równomiernie w odstępach.


ciasteczka serowe z jabłkiem
Krok 2 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubszym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je opcjonalnie cukrem pudrem.


ciasteczka serowe z jabłkiem

ciasteczka serowe z jabłkiem

ciasteczka serowe z jabłkiem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi