FitŚniadanie

Fit placuszki twarogowe

Dzisiaj sobie uświadomiłam jak jestem uzależniona od dodawania przepisów na blogu 🙂 Od czterech dni nic nowego nie dodałam ponieważ choróbsko mnie dopadło – zapalenie gardła no i mnie rozłożyło całkowicie na łopatki… A myślałam, że już jestem całkiem odporna bo odkąd biegam (czy to lato czy zima) nie łapie mnie nawet najmniejszy katar. W październiku brałam udział w półmaratonie i przez pół biegu lało, temperatura wynosiła 6 stopni, byłam mokra jak szczur, a zaskakująco kompletnie nic mi się nie odbiło na zdrowiu. No może jedynie zakwasy w nogach 🙂

Mimo swojego beznadziejnego stanu zdrowia i samopoczucia stworzyłam dla Was przepis na fit twarogowe placuszki z kiwi oraz pysznym dżemem o smaku kiwi z limonką i białym winogronem! Na bazie chudego twarogu, płatków owsianych oraz miodu. Są bardzo pyszne, sycące i poprawiające humor 🙂 Przez ostatnie 4 dni ciągłego spania, smarkania, kaszlania, gorączkowania i niesamowitej chrypki nawet do głowy mi nie przyszło, żeby przygotować coś do jedzenia, a dzisiaj jak tylko je przygotowałam to od razu odżyłam (psychicznie, bo fizycznie dalej kiepsko) na nowo. Mam nadzieje, że Tobie też odmienią dzień i staną się ulubionymi placuszkami śniadaniowymi!

Przepis na: Fit placuszki twarogowe

  Łącznie: 20 min

 Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 250 g twarogu chudego
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g mąki
  • 30 g płatków owsianych

Dodatkowo:

  • 2 kiwi
  • dżem o smaku kiwi z limonką i białym winogronem Stovit

Fit placuszki twarogowe
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu twaróg lekko ugniatamy widelcem wraz z żółtkami, miodem, dodajemy do ubitych białek wraz z mąką oraz płatkami owsianymi. Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy. Smażymy na oleju kokosowym z obu stron. Podajemy z posiekanym w plasterki kiwi oraz dżemem. Smacznego!


Fit placuszki twarogowe

Fit placuszki twarogowe

Fit placuszki twarogowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

5 Comments

  1. Asiu, Tobie tak ładnie wyszły, a mi się przypalały i nie dało się ich przewrócić na drugą stronę, bo się rozwalały, wszystko zrobiłam jak w Twoim przepisie, jedynie nie miałam oleju kokosowego i smażyłam na oliwie, czy to może mieć jakieś znaczenie?

    1. Może miałaś dosyć wodnisty ser? Nie mam pojęcia dlaczego się rozwalały na patelni… Wydaje mi się, że smażenie na oliwie czy na oleju kokosowym w tym przypadku nie miało kompletnie znaczenia 🙂

  2. Dziękuję za świetny przepis.
    Niestety ze mnie jest trochę leń – nie chciałam już iść do sklepu więc twaróg zastąpiłam twarożkiem do kanapek, olej kokosowy oliwą, a miód miałam tylko gryczany (czuć jego charakterystyczny smak, lepszy na pewno będzie wielokwiatowy), ale i tak były pycha 🙂
    Następnym razem będę się trzymać przepisu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close