vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania jarskieObiady

Placki ziemniaczane

Mój debiut w tej potrawie, według mojego taty (znawcy placków ziemniaczanych ) bardzo udany. Gulasz opiszę w innym poście, a teraz omówię mój sposób na idealne placki ziemniaczane. Osobiście nie przepadam za grubymi plackami, wolę zdecydowanie cieńsze dlatego u mnie na zdjęciach takie zobaczycie. Doprawiłam je dużą ilością cebuli oraz czosnku przez co nie musiałam zbytnio przyprawiać solą i pieprzem. Jak dla mnie same w sobie już są bardzo dobre i można na spokojnie jeść je ze śmietanką lub cukrem lecz w wersji z gulaszem smakują rewelacyjnie.

Przepis na: Placki po węgiersku

  Łącznie: 35 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg startych ziemniaków
  • 2 mniejsze cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • Szczypta natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Placki po węgiersku
Krok 1 

Ziemniaki ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Ja użyłam maszynki więc przecisnęłam od razu w niej również cebulę oraz czosnek. Wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, szczyptę pietruszki, sól oraz pieprz, mieszamy całość łyżką. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju lub oliwie. Smacznego!

Placki po węgiersku

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close