ObiadyPizzaPrzekąski

Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Kto lubi pizzerinki? Jeżeli smakują Ci tak jak mi, to polecam Wam wypróbować domowe pizzerinki z salami, kukurydzą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. To takie proste, a jakie smaczne!

Domowe pizzerinki są fajnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy jako przekąska na piknik. Ich ilość zależy od Ciebie, ponieważ możesz uformować większe lub mniejsze porcje. Mi wyszło 8 większych pizzerinek.

Przepis na: Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 10-13 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)

Ciasto na pizzerinki:

  • 350 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g startej mozzarelli
  • 100 g salami
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki zielonych oliwek nadziewanych łososiem Fragata Stovit
  • 1/2 czerwonej cebuli

Jak zrobić pizzerinki z salami, oliwkami pomidorkami koktajlowymi?

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłej wody oraz dodajemy łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8-10 równej wielkości kulek. Każdą lekko rozwałkowujemy.

Większą blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto podsypujmy kaszą manną, aby było bardziej chrupiące. Następnie każdą pizzerinkę smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy ulubione dodatki: u mnie salami, kukurydza, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę oraz oliwki. Na wierzch nakładamy startą mozzarellę. Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni przez 10-13 minut. Smacznego!


 Pizzerinki z salami

Pizzerinki z salami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Domowe pizzerinki z salami

Jeżeli szukasz pomysłu na przepis na drugie śniadanie lub przekąski, to polecam wypróbować przepis na domowe pizzerinki z salami. Najwięcej czasu schodzi na oczekiwaniu aż ciasto wyrośnie ale moim zdaniem warto! Nie bój się też eksperymentować i zmieniać składników na wierz ciasta. W końcu pizzerinka to taka mała pizza i można dodać na wierz to co akurat mamy w lodówce 🙂

Ciasto na pizzerinki

Najważniejsze w powyższym przepisie jest ciasto na pizzerinki. Jak ciasto będzie pyszne to praktycznie cokolwiek nie damy na wierzch, to wszystko będzie smakować wyśmienicie. Moim tajnym składnikiem jest kasza manna, którą podsypuję spód pizzy. Jak zostanie Ci za dużo ciasta na pizzerinki, to zawsze możesz zrobić np. pizze BBQ z kurczakiem lub pizze calzone.

Close